Tegenwoordig vinden mensen het steeds belangrijker om zo weinig energie te verbruiken in huis. Dit is cruciaal voor eigen portemonnee, want op deze manier kun je natuurlijk veel geld besparen. Daarnaast is het ook nog eens van belang voor het milieu. Ook jij zou in je huis kunnen proberen om minder energie te gaan gebruiken door bepaalde maatregelen te nemen. Mogelijk zal het niet helemaal energieneutraal worden, maar alsnog zul je met behulp van de onderstaande tips er zeker voor zorgen dat je minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier.
Rendabele energieneutrale woningen beginnen met een slim ontwerp. Ontwerpers en architecten, maar ook bouwers en huizenkopers, moeten bekend zijn met alle stappen op het gebied van energie-efficiëntie die nodig zijn bij het bouwen van een netto nul woning. En het huis moet zo worden ontworpen dat bouwers en onderaannemers deze stappen zo kosteneffectief mogelijk kunnen uitvoeren. Er zijn verschillende ontwerpparameters waaraan bouwers ontwerpers moeten vragen om speciale aandacht te besteden. Gedetailleerde communicatie tussen de bouwer en ontwerper zorgt ervoor dat deze kritische details niet door de mazen vallen. Met behulp van smart design kun je dus een energieneutraal huis creëren, wat goed is voor het energielabel.
Het gebruik van de zon voor verwarming via ramen op het zuiden tijdens de winter verlaagt de verwarmingskosten. Door diezelfde ramen in de zomer in de schaduw te stellen verlaag je de koelingskosten. Solar temperen heeft tot doel dit passieve gebruik van de zonnewarmte te optimaliseren, zonder de extra kosten van thermische massa die nodig zijn om maximale passieve zonneverwarming te bereiken. Het temperen van de zon moet in de ontwerpfase worden aangepakt. Door dit te doen kun je dus besparen op je energierekening, wat tevens mogelijk is met behulp van energie vergelijken. Hierbij kun je besparen door te kiezen voor één van de goedkoopste energieleveranciers van ons land.
Isolatie is hoe dan ook van belang, maar helaas wordt dit nog wel eens vergeten. Over het algemeen worden de muren van huizen wel goed geïsoleerd, maar bij de ramen en deuren is dit niet echt het geval. Ramen en deuren zijn dan net grote energiegaten in een goed geïsoleerde, luchtdichte gebouwschil. Ze zijn dan ook de derde meest kosteneffectieve mogelijkheid om een ??huis energiezuinig te maken. Beheer het warmteverlies en de winst van ramen en deuren door geschikte raam- en deurproducten te selecteren, ze zorgvuldig te lokaliseren en hun grootte en oriëntatie te optimaliseren.
Zeer efficiënte, kosteneffectieve verwarmings- en koelsystemen zijn essentieel om de netto energieneutrale doelstelling te halen. Een goede keuze is een lucht source warmtepomp zonder kanaal, wat ook wel een mini split warmtepomp genoemd wordt. Deze systemen zijn zeer energiezuinig en hebben niet de tekortkomingen van centrale, geforceerde luchtsystemen of de hoge kosten van thermische warmtepompen. Hiermee zal het dus mogelijk zijn om je huis te verwarmen in de winter, maar tijdens de warme dagen in de zomer kun je ook je woning koelen met zo’n systeem.
Omdat energieneutrale woningen zo luchtdicht zijn, zijn een continue bron van verse gefilterde lucht en vochtbeheersing cruciaal voor het succes van deze huizen. Deze behoefte aan ventilatie heeft een zilveren randje: energieneutrale huizen zijn gezonder en comfortabeler dan gewone woningen. Zeer energiezuinige ventilatiesystemen, bekend als ventilatiesystemen met warmteterugwinning of energieterugwinningsventilatiesystemen, verdrijven muffe lucht terwijl ze de warmte terugwinnen en diezelfde warmte met de frisse lucht naar de woning teruggeven. Dit is niet alleen goed voor je energieverbruik, maar natuurlijk ook voor je gezondheid. Wat frisse lucht zal immers helemaal niet kwaad doen.