9.2 / 10 1821 reviews 

Hoe maak ik een oprit met een mooi aanzien?

2 min. te lezen

Terug

Een oprit: dé plek waar jij, familie en vrienden aankomen en het huis verlaten. Best belangrijk dat deze oprijlaan er mooi en fatsoenlijk bijligt dus. Dit kan nogal een uitdading zijn. Want welke materialen zijn geschikt voor jouw oprit en hoe pas je deze toe? Hieronder staan de meest voorkomende opritten zodat jij een indicatie krijgt van wat er allemaal mogelijk is.

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het ontwerpen van een oprit, zijn de materialen van de ondergrond. Het verschilt namelijk erg per grond hoe de bodemgesteldheid is. Iets wat bij de buren mogelijk is, hoeft niet altijd uitvoerbaar te zijn bij jouw woning. Het is erg lastig om een goed beeld te krijgen van de opritopties. Schakel bij twijfel daarom altijd een professional in.

De meeste tegels die verwerkt zijn in een oprit zijn kleiner dan 20 bij 30 centimeter. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan stenen van kleiformaat, dikformaat of waalformaat. De minimale dikte voor opritstenen bedraagt 6 centimeter. Stenen met een dikte lager dan zes centimeter zullen het gewicht van de auto’s niet aankunnen en zijn dus niet geschikt. Ook het kiezen van de juiste steenkleur is van belang. Oprittegels zijn er namelijk in veel verschillende kleuren. Een tint die vaak wordt gekozen is antraciet. Door de donkere kleur vallen krassen minder goed op en het is een tint die niet snel vervaagd. Het kan overigens ook erg mooi zijn om kleuren te combineren. Let wel op dat de kleuren voortkomen uit dezelfde basistint. Een mooie kleurencombinatie is de afwisseling van grijstinten.  

Heb je een grote oprijlaan? Dan zijn kiezelstenen wellicht een mooi aanzien. Het is makkelijk om kiezelstenen of grind aan te leggen en het is relatief goedkoop. Een nadeel is dat het veel stof op kan leveren. Ook is het een aanrader om de kiezelstenen eens in de zoveel jaar aan te vullen om putten en leegtes te vermijden.

Naast een mooie oprit, is het voor sommigen ook belangrijk dat de auto beschermd wordt tegen weersinvloeden. Een handige manier om de lak en andere onderdelen van je auto intact te laten, zijn de carports van Tuinmaximaal. Van klassiek naar modern: carports komen in allerlei soorten. Vind je het belangrijk om veel licht binnen te laten? Dan kun je ook kiezen voor carports met een glazen schuifwand.

Publicatiedatum 01/12/2021