9.2 / 10 1836 reviews 

Hoe werkt het verhogen van een hypotheek voor een verbouwing?

2 min. te lezen

Terug

Een woning verbouwen kan heel veel tijd, energie en geld kosten. Dit is dus niet iets waar je zomaar aan begint. Je doet dit echt omdat het nodig is of omdat het je veel gaat opleveren. Een huis kan bijvoorbeeld meer ruimte krijgen door er een stuk bij aan te bouwen. Ook kan je ervoor kiezen om een oude en vervallen badkamer of keuken helemaal te vernieuwen. 

Om een verbouwing te organiseren, heb je vaak veel geld nodig. Niet iedereen heeft dit geld zomaar op de bank staan. Daarom vragen veel mensen aan de bank om hun hypotheek teverhogen om zo de verbouwing te bekostigen. Dit kan niet altijd. De bank kijkt hiervoor naar je inkomen, want je moet wel in staat zijn om de hogere lening af te betalen. Daarnaast moet je overwaarde hebben of moet je huis meer waard worden door de verbouwing. 
 

Het verhogen van een hypotheek voor een verbouwing


Je kan een hypotheek dus niet zomaar hoger maken. Er zijn regels verbonden aan het proces. Verhoog je je hypotheek om een verbouwing te realiseren, dan komt het geld voor de kosten van de verbouwing in een speciale spaarpot. Met de verstrekker van jouw hypotheek spreek je vervolgens af hoe lang je hebt om het geld uit te geven. In de meeste gevallen gaat het om twee jaar. Op die manier kan je dus jouw hypotheek verhogen

Over het algemeen mag je niet meer geld lenen dan dat je huis waard is. Wordt je woning meer waard door de verbouwing die je gaat uitvoeren, dan wordt hier een schatting van gemaakt en mag je tot dat bedrag lenen. In sommige gevallen gaan banken hier toch overheen. Dit is bijvoorbeeld wanneer je een aanpassing aan je huis wil doen om het huis duurzamer te maken. Om dit soort keuzes te stimuleren, zijn banken in dat geval iets flexibeler in het verhogen van de hypotheek.  
 

De hypotheek nogmaals verhogen voor een verbouwing


Het kan voorkomen dat de verhoging van de hypotheek voor de verbouwing niet genoeg blijkt te zijn. Misschien zitten er meer kosten verbonden aan de verbouwing dan je van tevoren had gedacht. Of er zijn zaken voorgevallen die je niet had kunnen voorspellen. In dat geval kan je vragen om het spaarpotje voor de verbouwing te verhogen. Dit kan echter alleen wanneer jouw inkomen en de waarde van het huis hoog genoeg zijn. Twijfel je over wat het beste is in jouw situatie, bespreek dit dan met een hypotheekadviseur.

Publicatiedatum 08/11/2022