9.2 / 10 1803 reviews 

How to: je tuin winterklaar maken

2 min. te lezen

Terug

Het is herfst. De temperaturen dalen en de zon laat zich helaas steeds minder zien. Bladeren vallen van de bomen, en de tuin maakt zich klaar voor een koude winter. Hoewel de tuin in de winter veel minder onderhoud vraagt dan in de zomer, moet de tuin wel goed voorbereid worden om een koude winter door te komen. Zo zal in het voorjaar alles weer mooi gaan groeien en bloeien. In deze blog lees je de tips waarmee je je tuin helemaal winterklaar zult maken.

Snoeien

De herfst is de perfecte tijd om de bomen en struiken weer wat bij te snoeien. Dit is nodig zodat de bomen niet te groot zullen worden. Oktober is voor veel planten de beste tijd om te snoeien. Zorg er in ieder geval dat je gesnoeid hebt voordat de eerste vorst er is. De vorst kan namelijk schade toebrengen aan de snoeiwonden van de boom. 

Onderhoud van het terras

Denk er ook aan om je terras regelmatig te onderhouden. Als je dit voor de winter doet, zal het terras er in het voorjaar weer mooi bijstaan. Reinig bijvoorbeeld de tegels grondig, en berg de tuinmeubelen op. Ook kan het goed zijn om het tuin eetset grondig schoon te maken voordat je alles opbergt. 

Bloembollen planten

Het opkomen van mooie bloembollen is vaak een van de eerste tekenen van het voorjaar. Vanaf januari kunnen de sneeuwklokjes al weer opkomen. Om dit te bereiken moet je in de herfst de bloembollen al planten. Deze bloembollen overleven de winter, en zullen zodra de dagen iets langer worden gaan groeien. 

Het gazon

Het gazon heeft ook onderhoud nodig om goed de winter door te komen. Totdat het gras stopt met groeien, moet je het regelmatig blijven maaien. Gras stopt met groeien onder de 6 graden Celsius, dus hou een oogje op de temperatuur. Het is belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Als het gras namelijk niet lang genoeg is, kan het gazon vorstschade oplopen. Daarom is het aan te raden om vanaf de herfst je grasmaaier op een wat hogere stand te zetten, zodat het gras langer blijft.

Denk aan de vogels

De winter kan een moeilijke tijd voor vogels zijn om te overleven. Er zijn minder insecten en de regen en sneeuw maken het moeilijk om eten te vinden. Ook is er minder tijd voor de vogels om voedsel te zoeken, omdat de dagen korter zijn. Het is dus aan te raden om de vogels wat helpen, door bijvoorbeeld een vogelhuisje op te hangen en daaraan pinda’s of andere noten en zaden te bevestigen. Zo kan jij ervoor zorgen dat een vogel de winter overleeft.

Bladeren

Als laatste vergen de vallende bladeren in de tuin ook je aandacht. Het is belangrijk om deze niet allemaal op te ruimen. Vallende bladeren hebben namelijk op sommige plekken in de tuin, zoals onder planten, een positieve werking en zorgen voor nieuwe voedingsstoffen in de bodem. Op het gazon moet je de bladeren echter wel verwijderen. Als bladeren te lang op gras blijven liggen, zal het gazon verkleuren. 

Publicatiedatum 17/10/2022