9.2 / 10 1836 reviews 

Huis verhuren: 5 tips om je voor te bereiden op de verhuur

2 min. te lezen

Terug

Je huis verhuren kan lucratief zijn. Maar hoe maak je je huis klaar voor verhuur? Dit zijn vijf tips om je goed voor te bereiden:

1. Breng je hypotheek- en verzekeringsmaatschappij op de hoogte

Het is belangrijk om contact op te nemen met je hypotheek- en verzekeringsmaatschappij om hen te laten weten dat je een deel of het gehele huis verhuurt. Een hypotheekverstrekker heeft bepaalde rechten op het huis om haar belangen te beschermen. Mogelijk moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden om je huis te kunnen verhuren.

Als je niet meer in het huis woont, dien je de verzekering om te zetten naar een verhuurdersverzekering om eventuele verliezen te dekken als gevolg van nalatigheid van de huurder, natuurrampen en brand- en waterschade.

2. Bepaal wie het huis gaat beheren

Als je van plan bent de verhuur zelf te regelen, zorg dan voor een wettelijk huurcontract. Als je de woning niet zelf gaat beheren, ga dan op zoek naar een gerenommeerd bedrijf voor vastgoedbeheer. Vastgoedbeheerders screenen potentiële huurders, voeren reparaties uit, innen de huur, handelen betalingen af en regelen uitzettingen indien nodig.

3. Denk aan veiligheid

Huurders zullen zich meer op hun gemak voelen als ze een veilige plek hebben om te wonen. Als je een deel van je huis verhuurt, scheid het verhuurde gedeelte dan van de rest van het huis. Zorg voor goed werkende rookmelders en hang een brandblusser in de keuken en op elke verdieping van het huis. Check ook of alles in de woning naar behoren werkt en verwijder waardevolle meubels of apparatuur. 

4. Bepaal de marktwaarde en adverteer

Zodra je huis klaar is om te verhuren, bereken je je maandelijkse kosten en evalueer je vergelijkbare huurwoningen in de omgeving om je verhuurprijs te bepalen. Zet in je advertentie de specifieke kenmerken van de woning om potentiële huurders te interesseren.

5. Zorg voor een schone, gezellige ruimte

Voordat een potentiële huurder komt kijken naar je woning, maak je uiteraard de ruimte schoon. Vergeet ook de luxaflex, het doucheputje en de ventilator niet. Verwijder eventuele vlekken uit tapijt, kleden en kussens en verf de muren met een neutrale kleur om de kamers schoner en helderder te laten lijken. Maak het vervolgens gezellig met accessoires. Denk aan kussen, dekens en een vloerkleed van Kwantum.

 

Publicatiedatum 03/09/2021