9.2 / 10 1836 reviews 

Hypotheek berekenen: hoe doe je dat?

3 min. te lezen

Terug

Een huis kopen is een hele investering en vaak heb je daarvoor een hypotheek nodig. Maar hoe bereken je precies hoeveel je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een hypotheek berekend. Van het bepalen van je maximale hypotheek tot het berekenen van je maandelijkse lasten.

Waarom is het belangrijk om je hypotheek te berekenen?

Het berekenen van je hypotheek is cruciaal om een goed inzicht te krijgen in je financiële situatie bij het kopen van een huis. Door een duidelijk beeld te hebben van je maximale hypotheek en je maandlasten, kun je een realistisch budget bepalen voor je woningzoektocht. Bovendien helpt het je de langdurige impact van de hypotheek op je persoonlijke financiën te begrijpen. Het stelt je in staat om verschillende hypotheekvormen en rentetarieven te vergelijken, zodat je de optie kunt kiezen die het beste bij je financiële situatie en levensstijl past. Ten slotte kan het berekenen van de hypotheekrente-aftrek je helpen om te begrijpen hoeveel belastingvoordeel je kunt hebben. Samengevat, het berekenen van je hypotheek is een essentiële stap in het maken van een verantwoorde en geïnformeerde beslissing bij het kopen van een huis.

Stap 1: Bepaal je maximale hypotheek

Je maximale hypotheek is het bedrag dat je kunt lenen bij een bank. Dit bedrag hangt af van je inkomen, je vaste lasten, je gezinssituatie en je spaargeld. De meeste banken hanteren de zogenaamde financieringsnorm, waarbij het bedrag dat je maximaal kunt lenen wordt berekend als een percentage van je bruto jaarinkomen. Dit percentage verschilt per bank, maar ligt meestal tussen de 4 en 5 keer je bruto jaarinkomen.

Om je maximale hypotheek te bepalen, kun je gebruikmaken van een online rekenhulp op bijvoorbeeld websites als unive.nl. Hierbij vul je gegevens in over je inkomen, vaste lasten en eventuele andere leningen. Vervolgens krijg je een indicatie van je maximale hypotheekbedrag.

Stap 2: Bereken je maandlasten

Als je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, is het belangrijk om te berekenen wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Dit zijn de kosten die je elke maand betaalt aan rente en aflossing. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de rente die je betaalt en de looptijd van je hypotheek.

De meeste banken bieden online rekenhulpen aan waarmee je je maandlasten kunt berekenen. Hierbij kun je kiezen tussen verschillende hypotheekvormen, rentepercentages en looptijden. Op basis daarvan krijg je een indicatie van je maandlasten.

Stap 3: Overweeg de voor- en nadelen van verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende zijn de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten stabiel blijven gedurende de looptijd van je hypotheek. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, waardoor je maandlasten dalen naarmate je meer aflost. Het voordeel hiervan is dat je goedkoper uit bent op de lange termijn.

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets af. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten laag zijn, maar het nadeel is dat je alleen rente betaalt en dus geen vermogen opbouwt.

Stap 4: Bereken je maximale hypotheekrenteaftrek

Als je een hypotheek hebt, kun je in veel gevallen hypotheekrenteaftrek krijgen. Dit betekent dat je de rente die je betaalt mag aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Om te berekenen hoeveel hypotheekrenteaftrek je kunt krijgen, moet je kijken naar je belastbaar inkomen, je hypotheekrente en je marginale tarief (het tarief dat je betaalt over het hoogste deel van je inkomen). De hypotheekrenteaftrek kan op jaarbasis oplopen tot duizenden euro's, maar het precieze bedrag hangt af van je persoonlijke situatie.

Conclusie

Een hypotheek berekenen lijkt misschien ingewikkeld, maar met deze tips kom je al een heel eind. Door te bepalen wat je maximale hypotheek is en je maandlasten te berekenen, kun je een goede inschatting maken van wat je kunt lenen en wat je maandelijks kwijt bent. Vervolgens kun je een hypotheekvorm kiezen die bij jouw situatie past en kijken naar de mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en ben je goed voorbereid als je op huizenjacht gaat.

 

Publicatiedatum 21/11/2023