9.2 / 10 1806 reviews 

In steeds meer tuinen zie je Zweeds rabat voor de afwerking

2 min. te lezen

Terug

Het afwerken van de tuin kan een hele klus zijn. Want wat gebruik je voor de afscheiding met de tuin van de buren of de openbare weg? Er zijn talloze soorten hout die je kunt gebruiken. Maar pas wel op, sommige houtsoorten die voor schuttingen worden gebruikt gaan maar enkele jaren mee omdat het hout snel rot. Dan moet je dus binnen afzienbare tijd opnieuw aan de slag. Als je daar geen zin in hebt dan is er een materiaal dat nog altijd aan populariteit wint: Zweeds rabat. Deze rabatdelen hebben veel voordelen.

Duurzaam hout dat lang meegaat

Hout is en blijft een natuurproduct. Dat betekent dat het te lijden heeft van invloeden van buitenaf.  Vocht en temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat hout gaat rotten. Bij de ene houtsoort gebeurt dat sneller dan bij de andere. Zweeds rabat staat erom bekend zeer duurzaam te zijn. Daarom werd het vroeger gebruikt voor de afwerking van schuren, huizen en molens. Ondanks dat het hout in weer en wind verkeerde ging het zonder problemen tientallen jaren mee. Dat is de belangrijkste reden waarom het zo populair is. En daar komt bij dat dit hout ook nog eens zorgt voor een fraaie afwerking.

Pak de renovatie van je tuin gelijk goed aan

Als je in een nieuwbouwwoning trekt dan is de tuin vrijwel altijd een soort open vlakte. Er worden soms voor de vorm wat tegels in gelegd zodat je vanuit de achtertuin de steeg of de openbare weg kunt bereiken. De rest mag je helemaal zelf doen. Mensen die dol zijn op tuinieren kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Zij die niet zijn gezegend met groene vingers vinden het een klus waar ze als een berg tegenop zien. Om inkijk te voorkomen is het belangrijk om eerst de tuinafscheiding aan te pakken. Bij Wood and Colors kun je volop inspiratie opdoen. Als de schutting eenmaal staat kun je van daaruit verder werken om van je tuin iets moois te maken.

Schakel een tuinarchitect in

Een tuin ontwerpen kan een hele klus zijn. Je moet daarbij ook nog eens rekening houden met de voorkeuren van verschillende planten. De ene plant wil graag in de volle zon staan. Een andere struik heeft liever schaduw. Ook kun je sommige planten beter niet naast elkaar zetten, terwijl andere juist dol zijn op elkaars gezelschap. Een ervaren tuinarchitect weet waar hij op moet letten en kan aan de hand van jouw wensen een ontwerp maken voor de tuin. Vervolgens kun je de tuin laten aanleggen of dit zelf aanpakken. Bedenk dat vooral het leggen van stenen of tegels minder eenvoudig is dan het er misschien uitziet. Het is niet voor niets dat veel mensen juist dit onderdeel van de aanleg van hun tuin graag aan een ervaren stratenmaker/hovenier overlaten.

Publicatiedatum 14/08/2023