9.2 / 10 1825 reviews 

Je huis klaarmaken voor de verhuur

2 min. te lezen

Terug

Een tweede (of derde) huis verhuren klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Veel mensen kopen dan ook een tweede huis als investering of gaan hun huis verhuren wanneer ze bijvoorbeeld een relatie krijgen en gaan samenwonen in een ander huis. Het klinkt namelijk ook best simpel: een huurder vinden en vervolgens heb je geen omkijken meer naar je tweede huis, maar ontvang je wel iedere maand de huuropbrengsten van je pand. Een makkelijke manier om geld te verdienen is het verhuren van je huis echter niet. Het gebeurt niet veel dat je direct een huurder vindt die er voor twintig jaar zal blijven wonen, dus is er van tijd tot tijd verloop onder de huurders van je huis en dat brengt werk met zich mee. Daarnaast is er natuurlijk het groot onderhoud waar jij als verhuurder voor verantwoordelijk bent. Lekt het dak van je tweede huis, dan zul je die wel moeten (laten) repareren. Voor wie daar geen bezwaar in ziet is het verhuren van een tweede huis zeker een goede optie. 

Geef je badkamer en keuken een upgrade

Om je huis klaar te maken voor de verhuur is het soms wel noodzakelijk om je huis even een upgrade te geven, zodat je je toekomstige huurders een fijne plek weet te bieden. Dat lekke dak vooraf al repareren, zorgen voor een goede centrale verwarming, nieuwe badkamermeubels aanschaffen; allemaal zaken die zorgen voor het woongenot van je toekomstige huurder. Wil je je huis gaan verhuren dan is het goed om rekening te houden met de wensen van eventueel toekomstige huurders. Goede isolatie en verwarming is tegenwoordig een vurige wens van veel huurders. Een goed geïsoleerd huis zorgt namelijk voor lagere energielasten en dat is voor huurders heel wat waard. Daarnaast ervaren huurders met name woongenot doordat de woonkamer, badkamer en keuken up-to-date is. Een woonkamer richt een huurder natuurlijk grotendeels zelf in, maar jij kunt alvast wel zorgen dat de 'schil' in orde is. Dus geen verrotte kozijnen, schimmel op de wanden en vloerbalken die dreigen te bezwijken. Wat betreft de keuken hoef je echt niet overal het nieuwste van het nieuwste, maar huurders waarderen het over het algemeen wel als de keuken er niet té gedateerd uitziet en alle deurtjes stevig aan de kastjes hangen. Soms is een likje verf dan al een hele verbetering. Wat betreft de badkamer is natuurlijk het warme water het allerbelangrijkst. Ook vinden huurders het fijn als er een frisse kleur tegels op de wanden zit en de badkamermeubels niet al te gedateerd zijn. Soms is alleen de aanschaf van een nieuw badkamermeubel al voldoende om de hele badkamer een nieuwe sfeer mee te geven.

Van je tweede huis andermans thuis maken

Naast een aantal upgrades van je tweede woning zal een huurder natuurlijk ook zelf de nodige moeite moeten doen om van jouw tweede huis zijn of haar thuis te maken. Een aantal dingen kun je zelf doen, voor de rest is het aan de huurder zelf om er iets moois van te maken.

Publicatiedatum 01/12/2021