9.2 / 10 1825 reviews 

Je tuin groener maken, zo pak je dat aan

2 min. te lezen

Terug

De laatste tijd is er veel discussie over de tuinen bij woningen. Die moeten groener want ze moeten een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. En dan is er nog een belangrijke reden voor meer groen in de tuin. De kans dat je tuin blank komt te staan wordt een stuk kleiner. Tuinen die voor het overgrote deel uit betegeling bestaan bieden te weinig mogelijkheden voor regen om in de grond te kunnen zakken. Het regent vaker en harder in Nederland. Soms regent het ook dagen achter elkaar. Als al dat water niet goed weg kan, dan kun je uiteindelijk alleen nog met regenlaarzen aan door je tuin lopen. Daarom is het verstandiger om je tuin open te gooien. Met borders of een gazon kan het water goed weg en heb je veel minder kans op natte voeten.

Een oase voor insecten

Een groene tuin ziet er niet alleen mooi uit. Het is ook een waar paradijs voor insecten. Die kunnen bij de bloeiende planten naar hartenlust stuifmeel en honing verzamelen of zich tegoed doen aan groene blaadjes. Wormen en rupsen die ongestoord in de grond kunnen rondkruipen zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels en hun jongen. Je kunt een insectenhotel in je tuin ophangen, zodat de kleine dieren dicht bij hun voedselbron een plekje hebben om tegen de felle zon of tegen de regen te schuilen. Voor vogels kun je een nestkast plaatsen.

Een groene tuin vraagt meer onderhoud

De reden waarom mensen ervoor kiezen om hun tuin volledig te betegelen is vaak de hoeveelheid werk die een ‘groene’ tuin vraagt. En lang niet iedereen is dol op tuinieren, ook als het ze niet aan tijd ontbreekt. Als jouw voorkeur voor het besteden van je vrije tijd niet bij tuinieren ligt, dan kun je het jezelf op verschillende manieren makkelijk maken. Je kunt een contract afsluiten met een hovenier die op gezette tijden je tuin onderhoudt. Als je bijvoorbeeld wel een gazon wilt maar je hebt een hekel aan gras maaien, dan kun je kunstgras kopen. Dat is tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit. Afhankelijk van de soort die je kiest is het nauwelijks van echt te onderscheiden. Je kunt een kunstgras mat met speciale haken vastzetten zodat de hoeken en randen netjes blijven liggen.

Het hele jaar genieten van je tuin

Als je wel van tuinieren houdt dan kun je als je het slim aanpakt het hele jaar door genieten van je tuin. In het najaar stop je bloembollen in de grond die in het vroege voorjaar zorgen voor lieflijke sneeuwklokjes en blauwe druifjes en later voor krokussen, tulpen en narcissen. Als de bollen zijn uitgebloeid en het ’s nachts niet meer vriest dan kun je eenjarige plantjes in bakken zetten of in de borders. Als je ervoor zorgt dat de planten genoeg water krijgt en de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert bloeien ze tot ver in september. Maar je kunt natuurlijk ook voor vaste planten of struiken kiezen die jaarlijks bloemen geven. Die vragen wel wat meer onderhoud, je moet ze jaarlijks snoeien en indien nodig van kunstmest voorzien.

 

Publicatiedatum 03/12/2023