9.2 / 10 1808 reviews 

Jouw huis is niet compleet zonder huisdieren

2 min. te lezen

Terug

Heb jij al huisdieren in of rondom je woning lopen? Een kat, konijn en bijvoorbeeld hond zijn de meest populaire huisdieren in Nederland, evenals een hamster en cavia. Alternatief voor deze huisdieren is het houden van een aantal kippen. Maak wat ruimte vrij in de tuin, bestel een kippenhok en haal een aantal kippen op bij een lokale fokker. Het laat je iedere dag beginnen met een vers ei! Een kippenhok aanschaffen kan bij de dierenwinkel; er worden verschillende modellen hokken aangeboden. De meeste kippen blijven op het eigen terrein en zullen nooit ver bij hun hok vandaan gaan. Het maakt dat je de kippen overdag vrij door je tuin kunt laten lopen. 

Kies voor meerdere hennen in je tuin 

Het leuke aan hennen is dat ze je dagelijkse verse eieren bieden. Daarbij doen de kippen weinig kwaad; zeker zonder haan in de buurt. Over het algemeen staan kippen niet bekend als agressieve dieren, al zijn het ook geen schootdieren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond en kat. Zeker in een grotere tuin kan het heel gezellig zijn om een aantal kippen rond te hebben scharrelen. Ze hebben maar weinig aandacht nodig. Voorzie de dieren dagelijks van vers water en voer. Eens per week kun je het hok schoonmaken, enigszins afhankelijk van het formaat ervan. Houd de kippen altijd in een groepje van tenminste twee of drie hennen. Kippen zijn geen dieren die normaliter alleen kunnen worden gehouden. 

Hang een aantal vogelhuisjes op 

Wanneer je zelf geen omkijken wilt hebben naar de verzorging van een huisdier, zou je voor het gebruik van vogelhuisjes in de tuin kunnen kiezen. Met de vogelhuisjes bied je een onderkomen aan de vogels in jouw wijk. Combineer de vogelhuisjes met een aantal voorzieningen voor het voeren van de vogels. Zeker in de winter, wanneer voedsel schaars is, hebben ze er baat bij. Hang de vogelhuisjes niet te dicht in de buurt van het terras; het verkleint de kans dat de vogels de huisjes ook daadwerkelijk zullen gebruiken voor het maken van een nest in het voorjaar. 

Groene schutting in de tuin 

Niet alleen een vogelhuisje helpt je vogels een onderkomen te bieden; denk ook eens aan een groene schutting. Neem bijvoorbeeld een grote haag, of kies voor een metalen hekwerk waartegen je hedera’s kunt laten groeien. Een groene schutting trekt niet alleen vogels aan, maar vaak ook egels en verschillende soorten insecten. 

Publicatiedatum 08/05/2023