9.2 / 10 1806 reviews 

Jouw huurwoning samen met de huisbaas verduurzamen

2 min. te lezen

Terug

Als huurder kun je samen met je huisbaas werken aan een duurzamere woning. Het verduurzamen van je huurwoning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. In dit artikel lees je meer over hoe je jouw huurwoning samen met de huisbaas kunt verduurzamen.

Stap 1: Praat met je huisbaas

Het eerste wat je kunt doen is in gesprek gaan met je huisbaas. Leg uit waarom je graag zou willen bijdragen aan een duurzamere woning en wat dit voor voordelen kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, zonnepanelen, een zuinigere cv-ketel of dubbel glas. Geef aan dat je graag samen met de huisbaas wilt kijken naar de mogelijkheden. 

Stap 2: Maak een plan

Als je huisbaas enthousiast is, kun je samen een plan maken om de woning te verduurzamen. Het is verstandig om hierbij ook een specialist te betrekken, bijvoorbeeld een energieadviseur of een installateur. Zij kunnen je adviseren over welke maatregelen het meeste effect hebben en wat de kosten en baten zijn. Zo kun je samen een plan maken dat past bij jouw woning en budget.

Stap 3: Financiering

Een belangrijke vraag bij het verduurzamen van een huurwoning is wie de kosten draagt. In veel gevallen zal de huisbaas bereid zijn om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld omdat dit op de lange termijn kosten bespaart. Het is ook mogelijk om subsidies aan te vragen of gebruik te maken van financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen. Bespreek deze mogelijkheden met je huisbaas en vraag eventueel advies aan een specialist.

Stap 4: Uitvoering

Als het plan is gemaakt en de financiering is geregeld, kan de uitvoering beginnen. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met je huisbaas over wie wat doet en wanneer. Het is bijvoorbeeld belangrijk om af te spreken wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de eventuele reparaties. Het is ook verstandig om tussentijds te evalueren of de maatregelen het gewenste effect hebben en of er eventuele aanpassingen nodig zijn.

Verduurzamen van je huurwoning is een win-win situatie: het is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Door samen te werken met je huisbaas kun je ervoor zorgen dat jouw woning comfortabeler en energiezuiniger wordt. Maak dus gerust een afspraak en ga het gesprek aan!

Publicatiedatum 29/03/2023