9.2 / 10 1824 reviews 

Kerstversiering als je je huis wilt verkopen of verhuren; de do’s en dont’s

4 min. te lezen

Terug

It’s beginning to look a lot like Christmas! Als de feestdagen weer in zicht komen wordt de kerstverlichting weer van zolder gehaald, worden kerstbomen opgetuigd en mogen de verlichte rendieren weer van stal. Maar wat nou als jij net tijdens de feestdagen je huis op de markt wilt brengen of wilt gaan verhuren? Hier lees je wat je dan het beste kunt doen, maar vooral laten.

Fotografeer je huis zonder kerstversiering

Ook al vind je het nog zo gezellig en versier jij je huis het liefst van onder tot boven in kerstsferen, als jij je huis wilt verkopen of verhuren kun je de kerstversiering maar beter achterwege laten. Want ook al ziet het er misschien gezellig uit als je in je woonkamer zit. Op de foto’s vertaald dat zich vaak niet zo en lijkt een woning juist snel volgepropt en rommelig met kerstdecoraties. Ook weet je van tevoren niet hoe lang jouw woning aangeboden gaat worden. De feestdagen zijn uiteindelijk na een week of twee weer voorbij en dan wil je helemaal geen foto’s van je kerstige woning op de sites hebben staan. Laat je hierdoor trouwens niet weerhouden om je huis te verkopen of verhuren tijdens de feestdagen, want doordat er meer mensen vakantie hebben en de tijd hebben om te speuren naar een nieuwe woning is de kans vrij groot dat je je woning snel kwijt bent. 

Less is more

Wil je dan toch graag kerstsfeer in je huis in de periode dat je je huis wilt verhuren of verkopen hou het dan vooral stijlvol. Less is more gaat in dit geval zeker op. Als er kijkers komen wil je niet dat zij het gevoel hebben dat ze de kerstafdeling van het tuincentrum binnen zijn gelopen. Maar door slim gebruik te maken van mooie kerstdecoratie kun je zeker wel meer sfeer creëren in je woning. Kies bijvoorbeeld voor één of twee chique kerststukken die je op de eettafel en de schoonsteenmantel kunt zetten. Wanneer je overal veel kleine kerstprulletjes neerzet oogt dat al snel rommelig en leidt het potentiële kopers en huurders af van het grote gehaal.  

Een warm welkom

Het verkopen van je woning tijdens de feestdagen brengt nog een voordeel met zich mee. Want waar veel huizen er tijdens de winter toch wat troosteloos uitzien van de buitenkant, kun je tijdens de feestdagen buiten juist een romantische sfeer creëren door te werken met kerstverlichting. Zorg er dan wel voor dat dit uitnodigend werkt en niet afschrikwekkend. Dus geen hysterische kleurrijke flikkerende kerstverlichting of grote rendieren en kerstmannen, maar stijlvol en rustig. Bijvoorbeeld met een guirlande met lampjes waarmee je een deur of raam omlijst, een verlichte kerstkrans op de voordeur of kleine kerstboompjes met kerstverlichting. Breng sfeer aan in je tuin door (als het droog is) je tuinmeubilair eventjes weer te voorzien van kussens en lekkere warme kleedjes en maak als dat mogelijk is een gezellig vuurtje in een tuinkachel. Zo zien mensen zichzelf al lekker zitten in de tuin met een warme chocolademelk met marshmallows. Als dat geen warm welkom is!

Wel of geen kerstboom?

Voor sommige mensen is kerstmis niet compleet zonder kerstboom. Wil je dus per se een kerstboom terwijl je je huis probeert te verhuren of verkopen haal hem dan weg als de foto’s gemaakt worden. Ook is het goed om te bedenken dat een kerstboom vaak erg veel ruimte inneemt. En tenzij je in een kast van een huis woont waar je je kerstboom kwijt kan in een enorme hal of een balzaal van een woonkamer waardoor hij niet storend aanwezig is, kun je het beste kiezen voor een klein boompje dat niet in de weg staat en niet echt opvalt. Een ruimte met een kerstboom erin oogt namelijk gelijk een stuk kleiner. 

Zorg dat alles bij elkaar past

Door de jaren heen verzamel je best wat kerstspulletjes. Sommige dingen heb je misschien nog van huis uit meegekregen, andere heb je zelf gekocht, weer andere heb je gekregen. Zo ontstaat er een collectie van verschillende soorten kerstdecoraties. Voor jou zit er misschien sentimentele waarde aan, maar iemand die dat niet weet kijkt er heel anders naar. Die ziet alleen maar een chaotische en niet bij elkaar passende kerstbende. Wil je wel kerstdecoratie zorg er dan voor dat het allemaal goed bij elkaar past. Kies bij voorkeur versiering in één of twee kleuren die mooi matchen en hou het vooral rustig. 

Doe inspiratie op

Heb je geen idee hoe jij je huis op een chique wijze in kerstsferen moet brengen? Dan is het wellicht een goed idee om wat inspiratie op te doen. Dat kun je prima online doen, bijvoorbeeld op Pinterest, maar het is nog leuker om echt ergens naar toe te gaan. De bouwmarkten en tuincentra doen ieder jaar weer hun best om de mooiste kersttaferelen neer te zetten. Ook een kerstmarkt of kerstfair is een goede plek om eens te kijken wat de huidige kersttrends zijn zodat jij je woning zo smaakvol mogelijk kunt versieren. Pas dan wel op dat je in je enthousiasme niet te veel aankopen doet, want het is al snel te veel. Heb je echt werkelijk geen idee hoe je het moet aanpakken dan kun je altijd nog overwegen om een interieur styliste in de arm te nemen zodat je advies kan krijgen.  

Publicatiedatum 15/11/2022