9.2 / 10 1803 reviews 

Maak optimaal gebruik van uw dakruimte met de juiste afmeting zonnepanelen

3 min. te lezen

Terug

Als u zonnepanelen laat plaatsen, dan kan het zijn dat u snel geneigd bent om naar het totale vermogen van de zonnepanelen te kijken. Hoe hoger het vermogen van de zonnepaneel is, hoe meer stroom er opgewekt kan worden. Dit is een logische kijk op de feiten. 

Maar als u ook op deze manier redeneert, dan is er een grote kans dat u stroomopbrengst misloopt. Het formaat van zonnepanelen ontbreekt namelijk nog in de bovenstaande redenering. We leggen het verschil voor u uit, zodat u met uw zonnepanelen systeem een optimaal rendement kunt draaien.

De stroomopbrengst berekenen op basis van vermogen

Standaard kunt u de stroomopbrengst berekenen op basis van het vermogen van de zonnepaneel. We nemen als voorbeeld een installatie van 10 zonnepanelen met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel. In dit geval kunt u maximaal 4300 kWh aan stroom per jaar opwekken. 

Maar in Nederland is dit niet heel realistisch. Daarom vermenigvuldigen we doorgaans het verbruik van zonnepanelen met 0,88. Dit doen we om te corrigeren voor de hoeveelheid zon in Nederland. Dit houdt in dat u per jaar ongeveer 3784 kWh per jaar zou opwekken. We zien dus dat we op basis van het vermogen van de zonnepaneel toch tot een realistisch stroomverbruik kunnen komen. 

Als u totaal geen gebrek heeft aan ruimte, dan is de bovenstaande berekening prima voor uw situatie geschikt, omdat ruimte en afmetingen geen rol spelen in de besluitvorming. Mocht u toch een gebrek aan ruimte hebben dan is het belangrijk dat we ook rekening houden met de afmetingen van zonnepanelen. Er moet dan namelijk een berekening gemaakt worden voor de maximale stroomopbrengst per vierkante meter. 

Wanneer gaan de afmetingen van zonnepanelen een rol spelen in de stroomopbrengst?

Bij veel woningen in Nederland worden zonnepanelen geplaatst, terwijl er sprake is van een tekort aan ruimte. In dit geval moet elke vierkante meter van het dak optimaal benut worden. Het dak van een woning biedt over het algemeen voldoende ruimte voor zonnepanelen. Maar in veel gevallen blijkt toch een groot gedeelte van het dak ongeschikt om groene stroom op te wekken. Dit kan meerdere redenen hebben, maar we benoemen de belangrijkste redenen.

In de meeste gevallen is een dak ongeschikt omdat het dak in de richting van het noorden staat. Zonnepanelen op het noorden wekken doorgaans te weinig groene stroom op, waardoor de investering niet uit kan. 

Hiernaast hebben we nog daken die voor een groot gedeelte in de schaduw staan, waardoor de zonnepanelen onvoldoende zonlicht ontvangen. 

Daarnaast hebben we nog de schuine daken die een ongunstige hoekhelling hebben, waardoor de zon niet optimaal op het paneel schijnt. 

Als u zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen, dan heeft u vrije keuze om de hellingshoek van de zonnepanelen te bepalen. Hierdoor zal een plat dak met de juiste leginrichting, zonder schaduw in de praktijk altijd geschikt zijn voor zonne-energie. 

Dit zijn allemaal redenen waarom er een gebrek aan ruimte voor zonnepanelen ontstaat. In dit geval wordt de ruimte één van de belangrijkste bottlenecks om een hoge stroomopbrengst te berekenen. Daarom moet er dus een intelligente berekening gemaakt worden om zoveel mogelijk stroom per vierkante meter op te wekken.

Zonnepanelen afmetingen meenemen om de stroomopbrengst te berekenen

Bij een gebrek aan ruimte moeten we dus echt optimaal gebruik van de ruimte die er is. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk stroom op te wekken per vierkante meter. De afmetingen van uw zonnepanelen speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom dient het vermogen van de zonnepaneel teruggerekend te worden naar het vermogen per vierkante meter.

Formule voor het vermogen van een zonnepaneel per vierkante meter:

Lengte x breedte = vierkante meters van zonnepaneel

Vermogen van zonnepaneel / vierkante meters van zonnepaneel = vermogen per vierkante meter. 

Stel dat we een zonnepaneel hebben met een lengte van 1,80 meter en een breedte van 1,1 meter dan is het oppervlak 1,98m². Als het vermogen van de zonnepanelen 400 Wattpiek per paneel bedraagt dan is het vermogen per vierkante meter 202 Wattpiek (400/1,98=202). 

Het rekenen op basis van vermogen per vierkante meter is dus leidend om een optimaal stroomverbruik te behalen. Zorg er dus voor dat u de zonnepanelen op de juiste manier vergelijkt als uw beperkt ruimte heeft.

 

Publicatiedatum 21/12/2023