De energiemarkt is op dit moment erg onzeker. De energieprijzen blijven stijgen en dat zorgt ervoor dat woningeigenaren, al dan niet versneld, hun huis willen verduurzamen. Heb je een koopwoning? Dan kan je jouw huis zo duurzaam maken als je zelf wilt. Bij een huurwoning ligt dat iets complexer. Het verduurzamen van een huurwoning loopt dan vrijwel altijd via de verhuurder, met wie afspraken kunnen worden gemaakt omtrent de financiering en mogelijkheden.
Laten we beginnen bij de vraag hoe je jouw woning kan verduurzamen. Duurzame maatregelen zorgen er in de praktijk voor dat je minder energie hoeft te verbruiken, en dus bespaart op de maandelijkse energielasten. Bijkomende voordelen vormen de stijgende woningwaarde en een verhoogd wooncomfort. Over welke maatregelen hebben we het dan?
Elk van deze duurzame investeringen in de woning zorgen voor een directe besparing en gaan gepaard met een terugverdientijd. Maar in hoeverre mag je als huurder een woning verduurzamen?
Heb je een huurhuis met een ‘eigen dak’? Dan kun je in principe zonnepanelen plaatsen. Wel moet je er rekening mee houden dat al deze investeringen lopen via de verhuurder. De verhuurder is namelijk de eigenaar van de woning. In vrijwel alle gevallen zal de verhuurder dus de contractpartner zijn van de partij die de verduurzamingsmaatregelen gaat uitvoeren. Vervolgens kunnen deze investeringen doorberekend worden in de huurprijs. In sommige gevallen kan je ook vragen om een toestemmingsverklaring waarin de verhuurder je toestemming geeft om deze maatregelen zelf uit te laten voeren.
Goed om te weten: verhuurders zijn niet verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Wel kunnen private huurders gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. Dat heeft er in de laatste periode voor gezorgd dat private verhuurders vaker strategisch investeren in duurzaamheid. Ben je huurder en wil je nog wel even blijven wonen op je huidige adres? Dan is dit hét moment om aan te kloppen bij je verhuurder.
Kan dat? Ja, zeker. Het is een voorbeeld van verduurzamen op initiatief van de huurder, waarmee zij zelf direct gebaat zijn. Als huurder mag je op eigen kosten zonnepanelen kopen, waardoor deze eigendom worden. Wel heb je hiervoor schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder, en worden afspraken op papier vastgelegd. Besluit je te verhuizen? Dan is het mogelijk om de zonnepanelen installatie mee te nemen. Blijven de zonnepanelen op het dak liggen? Dan kan de volgende huurder de zonnepanelen tegen vergoeding overnemen of kan men een vergoeding voor de restwaarde afspreken met de verhuurder.
Investeer je als huurder zelf in duurzaamheid, dan ziet het kosten-baten plaatje er in principe hetzelfde uit als voor een woningeigenaar. Je gaat immers besparen op je energiekosten. Ook voor verhuurders is een investering in duurzaamheid interessant; zij kunnen dit één op één doorberekenen in de maandelijkse huurprijs, en bieden tegelijk een stukje extra waarde aan potentiële huurders.
Twijfel je over de mogelijkheden van duurzame investeringen in je huurwoning? Bespreek het met de verhuurder. Vaak liggen er meer kansen dan je op voorhand zou verwachten.