9.2 / 10 1806 reviews 

Marktplaats afspeuren naar opknappertjes

3 min. te lezen

Terug

Prijzen voor vintage meubels rijzen de pan uit. Als je een kant-en-klaar tweedehands 60er-jaren nachtkastje wilt kopen, betaal je zo een paar honderd euro. Gelukkig zijn er manieren om de prijs te drukken. Het kost wel wat werk. Maar gelukkig is het speuren naar opknappertjes heel leuk werk. Dat vinden veel mensen tenminste. Kies de categorie Huis en Inrichting op Marktplaats. Tik de zoekopdracht ‘oude meubels opknappen’ in. Stel je postcode-filter in of laat hem op ‘alle afstanden’ staan. Een spannende zoektocht begint!

Het scoren van een opknappertje

‘Het scoren van een opknappertje is geen inkoppertje…!’ Dat is een welbekende uitspraak onder vintage-liefhebbers. En het is een ding dat waar is. Soms ben je weken aan het scrollen en klikken zonder dat je succes hebt. Het blijft een gok om 100 kilometer te rijden voor een vintage buffetkast die bij aankomst niet op zijn poten blijkt te kunnen staan, zo gammel. Toch komt het moment van vreugde een keer op je pad. Zolang je maar blijft volhouden. Je schuift de lang gezochte tafel met gietijzeren onderstel in je pick-up en de hele terugreis droom je van hoe je hem gaat opknappen. Dan weet je weer wat het scoren van een opknappertje zo leuk maakt.

Hoe vind je knappe vintage meubels?

Vintage meubels zijn er genoeg. Maar waar vind je ze? Er zijn mensen die voor dag en dauw opstaan op een vuilophaaldag. De zogenaamde ‘morgenster’ kickt erop waarde te zien in spullen die andere mensen weggooien. Opknappertjes scoren op deze manier is goedkoop. Je laadt zo eens een retro dressoirtje op je aanhangwagen, voor nop! Voor velen is dat echter niet weggelegd.

Veel liefhebbers hebben er het geduld en de tijd niet voor. Die bezoeken een enkele keer een brocante markt of een kringloopwinkel. De prijzen zijn daar echter vaak relatief hoog. Marktplaats is voor deze meubel-fluisteraars de uitvinding van de eeuw. Vanaf je bureaustoel struin je heel Nederland af. En als je denkt dat je beet hebt, bel je de verkoper. Je maakt een praatje, waarna je meestal wel weet of het goed zit.

Wanneer ga je over tot kopen?

Het kopen van een opknappertje heeft vaak met verliefdheid te maken. Als je vlinders in je buik voelt bij een vintage meubel, moet je er voor gaan. Toch is het belangrijk op bepaalde zaken te letten. Je wilt geen kat in de zak kopen. Inspecteer het oude accessoire op slijtage en defecten. Hoeveel werk ben je bereid erin te stoppen? Open de lades, ga op een stoel zitten, geef de tafel een duwtje. Als het piept, kraakt of instabiel is, belooft dat weinig goeds. Dan ben je er vaak niet met een likje verf. Dan moet je echt wel over klus-skills beschikken. Of houden van een fikse uitdaging! Tot hoe ver ben jij bereid je hart te volgen?

Welke kosten maak je voor je opknappertje?

Je hebt een schijnbaar afgeleefd Pastoe ladenkastje gevonden. Je had je postcode-filter flink ruim staan. De verkoper woont op 96 kilometer afstand. Hoe bepaal je de prijs die je voor het meubel wil betalen? Neem een budget in je hoofd. Reken je brandstofkosten uit. Bedenk vervolgens wat je nodig hebt aan materialen: schuurpapier, schoonmaakmiddel, verf, nieuw meubelbeslag en… ja, dat was het wel zo’n beetje. De uren die je eraan bezig bent, hoef je gelukkig niet te rekenen. Je doet het immers puur uit liefhebberij.

Als je de berekening hebt gemaakt, weet je wat je kunt betalen. Het onderhandelen gaat vaak heel schappelijk. Er zijn echter altijd lieden die het onderste uit de kan willen. Pas op dat je je niet laat meeslepen. Denk niet: deze kans krijg ik nooit meer. Want dat is het leuke van Marktplaats. Morgen staat er weer nieuwe lading vintage meubels te koop. Tegen misschien wel veel gunstiger voorwaarden.

Publicatiedatum 28/09/2021