9.2 / 10 1836 reviews 

Met deze tips kun jij jouw woning klaarstomen voor de lente

3 min. te lezen

Terug

Wanneer de lentekriebels eraan zitten te komen, is ook vaak het moment aangebroken dat de handen beginnen te jeuken wat betreft klusjes waarmee je jouw woning klaar kunt maken voor de lente. Denk daarbij aan het opfleuren van het interieur, maar ook kun je jouw huis een flinke schoonmaakbeurt geven. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je jouw woning kunt klaarstomen voor de lente.

1. Voorjaarsschoonmaak

De lente is vaak het moment waarop veel mensen hun huis schoonmaken, vandaar ook de term ‘voorjaarsschoonmaak’. Tijdens deze schoonmaakbeurt worden niet alleen de dagelijkse klusjes gedaan, maar worden ook taken afgevinkt die je eens in de zoveel tijd doet. Denk bijvoorbeeld aan het uitzoeken en sorteren van de spullen, het wassen van de gordijnen en het leeghalen van de dakgoten. Je kunt van tevoren een lijstje maken met taken die je wil afvinken tijdens de voorjaarsschoonmaak, zodat jouw woning er weer helemaal spic en span bij staat. Het lijstje kan zo groot worden zoals jij wil, met de kleinste dingen. Je kunt bijvoorbeeld ook eens het vloerkleed reinigen, maar je kunt ook de zolder en kelder opruimen, sorteren en weer opnieuw indelen.

2. Vergeet de tuin niet

Waar tijdens de voorjaarsschoonmaak vooral klusjes worden verricht in het huis, is het ook slim om de tuin niet te vergeten. De tuin hoort immers ook bij jouw woning en in de lente will je natuurlijk ook kunnen genieten van de tuin. Zorg er daarom ook voor dat je een voorjaarsschoonmaak doet in de tuin: je kunt het onkruid weghalen, de borders schoffelen en de planten snoeien - mochten deze daar aan toe zijn. Zo kun je tegelijkertijd genieten van een fris interieur, maar ook van een opgeruimde tuin. De lente is bovendien ook een goed moment om een aantal bloembollen in de tuin te planten, zodat je later in het jaar weer kunt genieten van nieuwe bloemen. Denk bijvoorbeeld aan de vrolijke, grote dahlia die je in het voorjaar kunt planten.

3. Huis luchten

De lente is ook het ideale moment om weer even het huis te laten luchten. Het is sowieso belangrijk om dit iedere dag te doen, maar tijdens de lente kun je eens lekker de ramen en deuren tegen elkaar open zetten zonder dat je last krijgt van kou in huis. Tijdens de lente is het ook fijn om alle stoffen eens te laten luchten. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen, kleden, dekens en kussens.

Als je de deuren en ramen open zet, is het wel prettig dat je een hor hiervoor hebt zitten. Zo voorkom je dat er beestjes in huis komen, zoals muggen en vliegen. Deze insecten wil je natuurlijk het liefst buiten houden, in plaats van dat ze een plekje opzoeken in jouw woning. Een tip is om een hor voor de ramen te plaatsen. Een raamhor op maat is in dit geval ideaal, aangezien je zo zeker weet - ongeacht de afmetingen van jouw raam - dat een raamhor altijd voor jouw raam past. Ook voor deuren geldt hetzelfde: hier kun je ook een hor voor plaatsen. Een hordeur op maat is, net als een raamhor, een must have voor in de lente- en zomermaanden.

4. Fleurige sfeer

Als de eerste zonnestralen weer op ons gezicht schijnen, hebben we vaak ook de neiging om ons huis om te toveren tot een vrolijk geheel. Je kunt daarom ook zeker een fleurige sfeer creëren, wat immers ook een leuke manier is om jouw woning klaar te stomen voor de lente. Haal bijvoorbeeld een bos bloemen in huis met vrolijke kleuren, of zet bloembolletjes in een schaal. De lente is bovendien het moment om te kunnen genieten van blauwe druifjes, narcissen of hyacinten.

Publicatiedatum 12/03/2024