9.2 / 10 1821 reviews 

Nieuw huis? Wat voor soort verlichting kunt u waar het beste plaatsen? 

2 min. te lezen

Terug

Een nieuw huis? Gefeliciteerd, het klussen en inrichten van uw nieuwe stekje kan gaan beginnen. Zo moet u onder andere gaan nadenken over diverse kleuren verf of behang, het type vloer en de meubels. Waar veelal niet direct aan gedacht wordt, maar wel ontzettend belangrijk is, is de verlichting binnen het huis. Verlichting heeft namelijk verschillende functies. Het zorgt voor atmosfeer, uitstraling en heeft daarnaast een bepaalde functionaliteit. Vooraf bedenken wat u op welke plek wilt bereiken door middel van verlichting is dan ook zeer zeker aan te raden. Om u alvast een handje te helpen, is hieronder voor u opgesomd welk soort verlichting u waar het beste kunt plaatsen. 

Spotjes

Spotjes zijn áltijd goed. Zo zijn ze multifunctioneel en kunnen ze door het gehele huis geplaatst worden. U kunt met dit type verlichting zowel voor basis- als sfeerverlichting zorgen en tevens kunt u bepaalde voorwerpen of plekken accentueren met behulp van spotjes. Van badkamer, tot woonkamer en keuken, spotverlichting is een van de populairste en meest gebruikte verlichtingsmethodes. Zo worden ze ook steeds vaker in het toilet of in de hal geplaatst. Bij het plaatsen van spotjes heeft u de keuze tussen inbouw- en opbouwspots. 

Hanglampen

Een hanglamp kan gezien worden als functioneel en gericht licht. Hanglampen worden veelal boven eettaffels geplaatst en op verschillende momenten van de dag gebruikt. Een dimmer is bij dit soort verlichting dan ook absoluut aan te raden. Zo kunt u wanneer u aan het lezen bent de lamp wat feller zetten en tijdens een etentje met vrienden kiezen voor een wat gedempt licht voor een gezellige ambiance. Heeft u een grote keuken? Dan kan het plaatsen van één of meerdere hanglampen hier ook onwijs goed. 

U creëert zo direct een warme sfeer, waardoor het maken van een lekker gerecht nog leuker wordt! Tot slot kunnen hanglampen ook heel mooi boven salontafels geplaatst worden. Veelal is dit zitgedeelte, de plek in huis waar u de meeste tijd spendeert. Een echte eyecatcher als hanglamp die de aandacht trekt, mag dan ook gerust. 

Vloerlampen

Vloerlampen zijn echte sfeermakers en kunnen op diverse plekken in het huis geplaatst worden. Zo kun je met behulp van een staande lamp in de woonkamer zowel een basis- als functionele verlichting creëren. Kiest u er voor om de vloerlamp in een hoek van de woonkamer te plaatsen, dan zorgt de verlichting voornamelijk voor sfeer. Plaatst u dit type lamp naast een fauteuil of bank, dan kunt u met behulp van de vloerlamp heerlijk een boek lezen tijdens de donkere momenten van de dag en profiteert u van de functionele kant. 

Naast het woongedeelte van het huis, kunnen vloerlampen ook heel goed in andere ruimtes zoals de slaapkamer of hal bijvoorbeeld. Heeft u een lange wand of donkere hoek? In dit geval kunt u heel een stoere vloerlamp met industrieel uiterlijk plaatsen. Ook wanneer u een andere stijl in uw inrichting heeft, kunt u goed gebruiken maken van vloerlampen. Zo is er in elke stijl, van klassiek tot landelijk, een bijpassende staande lamp te verkrijgen. 

 

Publicatiedatum 06/10/2021