9.2 / 10 1806 reviews 

Onmisbaar tuingereedschap

2 min. te lezen

Terug

In maart en april beginnen de bomen en struiken weer te ontwaken en is het tijd voor het hoognodige tuinonderhoud. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je hier het juiste gereedschap voor gebruikt. In dit artikel vertellen we je alles over de veelvoorkomende klussen in de tuin en welk gereedschap je hiervoor gebruikt.

Snoeigereedschap

De meeste bomen en struiken moeten op gezette tijden gesnoeid worden. Voor heesters en jonge fruitboompjes kun je het best een snoeischaar gebruiken. Een goede snoeischaar is scherp en ligt comfortabel in de hand. Met een ergonomisch gevormde snoeischaar zul je merken dat je na het snoeien minder spierpijn in je handen en armen zult hebben. Ga je een boom met dikkere takken snoeien? Dan is een takkenschaar onmisbaar. Een telescopische takkenschaar heeft uitschuifbare armen, waarmee je ook hogere takken gemakkelijk kunt afknippen. Voor het snoeien van een haag kun je tot slot het best een heggenschaar gebruiken. Deze zijn er zowel handmatig, als aangedreven door een motor. De handmatige heggenschaar is vooral voor de kleinere klussen geschikt.

Gazononderhoud

Heeft jouw tuin een gazon? Dan zul je hier het nodige onderhoud aan moeten plegen. In maart of april begin je met verticuteren, dit doe je met een speciale hark of met een verticuteermachine. Daarna kun je het gras bemesten en eventuele kale plekken bijzaaien. Vervolgens is het belangrijk dat je het gras regelmatig maait. Hiervoor gebruik je een grasmaaier. Grasmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten, van handmatige grasmaaier tot zitmaaier. De keuze voor een bepaald model grasmaaier kun je het best baseren op de grootte van je gazon. 

De tuin besproeien

Tot slot is het belangrijk dat je de tuin in de zomermaanden regelmatig sproeit. Tijdens droge periodes met hoge temperaturen hebben de meeste planten namelijk minimaal een keer per week een flinke hoeveelheid water nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld met de tuinslang doen. Wanneer je een tuinslang met voldoende lengte koopt, dan kun je daar gemakkelijk de hele tuin mee bereiken. Door gebruik te maken van een slangenwagen of wandslanghouder, kun je de tuinslang na afloop weer netjes opbergen. Voor het besproeien van planten kun je een spuitpistool of pistoolbroes op de tuinslang zetten, deze hulpstukken hebben een instelbare straal waarmee je ook gemakkelijk kwetsbare planten kunt bewateren.

Publicatiedatum 29/04/2022