9.2 / 10 1816 reviews 

Parket en vloerverwarming, kun je dat combineren?

2 min. te lezen

Terug

Vloerverwarming en parket gaan al jaren hand in hand. Althans, de meeste soorten parket dan. Lamelparket is een uitstekende combinatie met watergedragen vloerverwarming. Doordat lamelparket geen massief hout is, maar is opgebouwd uit meerdere lagen kan de warmte zich gemakkelijker naar het oppervlak verspreiden. Omdat een parketvloer een natuurproduct is, is het belangrijk om je goed te laten informeren over de do’s en dont’s. De belangrijkste aandachtspunten bespreken wij hier.

Zet je verwarming niet te hoog

We kiezen steeds vaker voor een duurzame oplossing, zoals een parket vloer. Lamelparket wordt steeds vaker gecombineerd met watergedragen vloerverwarming. Logisch, een parket vloer is niet alleen duurzaam en mooi maar gaat ook jaren mee en verspreidt de warmte uitstekend. Om jaren van je parketvloer te genieten is het belangrijk om de temperatuur van de vloerverwarming niet te hoog te zetten. Zo mag de temperatuur van je cementdekvloer nooit hoger zijn dan 27 graden. Is dit wel het geval? Dan kan het lamelparket uitdrogen waardoor je vloer gaat werken en er scheuren ontstaan.

Een duurzame en comfortabele match

Een parket vloer is de meest natuurlijke vloer die je kunt kiezen. Geen enkele andere vloer heeft dezelfde karakteristieke eigenschappen. Omdat een parket vloer direct van de boom kunt is elk paneel uniek. Zo is geen noest of nerf hetzelfde en worden spint en kleurverschillen niet uit de planken verwijderd. Juist deze unieke uitstraling benadrukt de charme van lamelparket. Het warme karakter van de houten panelen voel je in de hele ruimte terugkomen. Wist je dat een parket vloer door de jaren heen steeds meer karakter krijgt? Door het gebruik wordt de vloer met het jaar mooier.

Bescherm je parketvloer tegen uitdrogen

Een parket vloer is een natuurproduct. Door de veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kan een parketvloer uitzetten of krimpen. Dit noemen we in vaktaal ook wel het werken van de vloer. Als er teveel temperatuurschommelingen in je woning plaatsvinden is de kans het grootst op scheuren en uitdrogen van je vloer. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je vloer goed te onderhouden en te structureel te oliën. Je zou dus kunnen zeggen dat een parket vloer een beetje liefde nodig heeft.

Warmtedoorlaatbaarheid & verlijming

Is je huis voorzien van watergedragen vloerverwarming en wil je dit combineren met een parket vloer? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de warmtedoorlaatweerstand. Een parket vloer met een warmtedoorlaatweerstand onder de 0,15 is geschikt voor vloerverwarming. Het is daarbij wel belangrijk dat je parket vloer volledig verlijmd wordt aan de basisvloer. Als je ook gebruik wilt maken van vloerkoeling moet de warmtedoorlaatweerstand een waarde hebben van 0,10 of lager. Dit maakt een parket vloer niet alleen behaaglijk, maar ook duurzaam.

Iedere parketvloer is uniek

We willen het allemaal, een vloer die het dichtst bij ons ideaalbeeld komt. Met een parket vloer kun jij dit creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt veel keuzes afstemmen op jouw persoonlijke woonstijl. Een parket vloer is op zichzelf al karakteristiek, maar met een gerookte parket vloer kun je dit nog extra benadrukken. Naast het wel of niet roken van je parket vloer zijn er ook verschillende houtselecties mogelijk, of een visgraat parketvloer. Van een rustige uitstraling tot een robuuste vloer met gestopte scheuren en grote noesten, it’s up to you.  

Publicatiedatum 03/01/2022