9.2 / 10 1836 reviews 

Plaatsing van je zonnepanelen: hier moet je aan denken!

2 min. te lezen

Terug

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Zeker wanneer je besluit om over te gaan op een gasloze woning, kunnen zonnepanelen ontzettend veel schelen op je maandelijkse energierekening. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beste zonnepanelen van Schijndel. Wanneer je kiest voor zonnepanelen, wil je hier natuurlijk zo veel mogelijk profijt van hebben. Het is immers niet zomaar een investering. De plaatsing van je zonnepanelen bepaalt voor een groot deel hoeveel stroom jouw zonnepanelen kunnen leveren en in hoeverre je daar gebruik van kunt maken. In dit artikel helpen we jou in de zoektocht naar de beste plaatsing van je zonnepanelen!

Noord, Oost, Zuid, West?

De meeste mensen plaatsen hun zonnepanelen richting het zuiden. Dat is een slimme keuze, aangezien hier de meeste zon gevangen kan worden en dus de meeste energie wordt opgewekt. Echter, als je van negen tot vijf naar je werk bent en overdag weinig thuis bent, doe je er verstandiger aan om je zonnepanelen naar het Oosten of Westen te richten. Dit levert zo’n 20% minder energie op, maar de tijdstippen waarop je de meeste energie opwekt, zijn wel het meest gunstig; namelijk, aan het begin en aan het einde van de dag. Wanneer je overdag de hele dag op je werk bent, zijn de ochtendspits en avondspits thuis ook de momenten waarop je de meeste elektrische apparaten zult gebruiken.

Hellingshoek

Ook is het belangrijk om de juiste hellingshoek voor jouw zonnepanelen te bepalen, zeker wanneer je je zonnepanelen op het Oosten of Westen geplaatst hebt. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Wanneer je zonnepanelen op het Oosten of Westen geplaatst zijn, kun je met een ongunstige hellingshoek (die ligt ongeveer tussen de 10 en 60 graden) een verlies van rendement van 30% krijgen. Bij zonnepanelen op het Zuiden ligt dat verlies van rendement slechts op 10%. Twijfel je of je je zonnepanelen of het Oosten, Westen of Zuiden wil plaatsen? Ook de hellingshoek van jouw dak kan een rol spelen in de keuze die je hierin maakt.

Schaduw

Voor je überhaupt aan zonnepanelen begint, is het belangrijk om even goed te analyseren hoeveel schaduw jouw dak vangt gedurende de dag, bijvoorbeeld van een nabije boom of het huis van de buren. Wanneer er schaduw op jouw zonnepanelen valt, wek je vrijwel geen energie op. Er valt wel wat te compenseren met zogenoemde optimizers, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Ontzettend zonde van al het geld dat je in de installatie steekt. Kies daarom een plek op jouw dak die gedurende de dag nauwelijks tot niet in de schaduw valt. Twijfel je wat handig is in jouw situatie? Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde partij!

 

Publicatiedatum 11/06/2024