9.2 / 10 1816 reviews 

Sleutel afgebroken of kwijt? Dit moet je zo snel mogelijk doen

3 min. te lezen

Terug

Of je nu erg goed opgeruimd bent of vaak dingen verliest, het verliezen van je huissleutel  kan iedereen overkomen. Maar wat te doen? Wij vertellen je wat je moet doen bij verlies of diefstal van je huissleutel van. Met een volle boodschappentas aan je arm grijp je naar de huissleutel in je jaszak. Sleutel niet gevonden. Misschien een andere tas? Ook niet. Dan volgen alle zakken. Nog steeds geen teken van de sleutel. Nu is het zoeken vervelend aan het worden. Je zet je zware tas op de grond en zoekt door  het eten, een voor een. De sleutel wordt hier ook niet meegeleverd. Je scant snel de grond, misschien is hij uit je zak gevallen. Na een paar eindeloze minuten kun je maar tot één conclusie komen: je huissleutel is weg, verdwenen, foetsie. Maar wat doe je nu?

Doe aangifte bij de gemeente of politie

De eerste stap die je moet zetten wanneer je je sleutels kwijt bent geraakt, is aangifte doen bij de gemeente of bij de politie bij jou in de buurt. Bent je je sleutels van kwijt, meld dit dan bij de gemeente waar dit (waarschijnlijk) is gebeurd. Met een beetje geluk heeft iemand jouw sleutel gevonden en overhandigd bij het gemeentehuis. Zo niet, dan slaat de receptie jouw gegevens op en neemt contact met je op wanneer zij de sleutel vinden. Op de website van de gemeente lees je precies hoe je een verloren voorwerp aanmeldt. Je kunt een verloren sleutel ook melden via www.verlorenengevonden.nl en www.ilost.co. Weet je niet zeker of je sleutel verloren of  gestolen is? Neem dan ook contact op met de gemeente. Pas als je zeker weet dat je sleutel gestolen is, dien je aangifte bij de politie te doen. Dit kan online of op het politiebureau.

Je verzekeringsmaatschappij bellen is ook een must

Neem vervolgens contact op met je verzekeringsmaatschappij. Als je huissleutel wordt gestolen en je hebt een inboedelverzekering, dan ben je meestal tegen dit verlies verzekerd. Fijn, want aan nieuwe sloten en sleutels hangt een flink prijskaartje. Heb je een inboedelverzekering? De kosten worden dan vaak vergoed (tot € 800,- voor het vervangen van sloten of slotcilinders op de voordeuren van uw woning). De omruiling dient binnen 24 uur na de diefstal plaats te vinden. Het verlies van de huissleutels zelf is alleen niet verzekerd.

Ga op zoek naar een betrouwbare slotenmaker

Zoek vervolgens een betrouwbare slotenmaker in Tilburg. Of je nu nieuwe sloten en sleutels vervangt of niet, het is altijd belangrijk om snel te handelen. Niet voor niets eisen de meeste verzekeringsmaatschappijen dat sloten binnen 24 uur worden vervangen. Dit om het risico op diefstal te verminderen. Het vinden van een betrouwbare slotenmaker is niet eenvoudig. Gelukkig heeft Google op verzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onlangs online advertenties voor onbetrouwbare slotenmakers verwijderd. Ook bedrijven die klanten doorverwijzen naar onbetrouwbare slotenmakers en websites worden geblokkeerd. Zo heb je minder snel te maken met een louche slotenmaker.

Zo raak je je sleutel nooit meer kwijt

Je bespaart veel moeite en geld door nooit meer je sleutels te verliezen. Je kunt de kans in ieder geval verkleinen met deze tips. Zorg ervoor dat het volume van je sleutelbos zelf omhoog gaat. Iets kleins raak je sneller kwijt, hang daarom een ??grote sleutelhanger aan je huissleutel. Nog een voordeel: als het pakketje op de grond valt, hoor je het in ieder geval vallen. Gebruik anders een van de slimme uitvindingen van tegenwoordig. Een sleutel met GPS-tracker of Bluetooth-verbinding kan voor jou de oplossing zijn. Hang ook de sleutel om je nek. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit, maar het koord zorgt ervoor dat je je sleutels altijd bij de hand hebt. Dit scheelt ook weer heel wat zoekwerk!

Publicatiedatum 23/01/2023