Duurzaam bouwen en verbouwen is allang geen hype meer. Het is een blijvende trend. Huiseigenaren en projectontwikkelaars kiezen steeds vaker voor materialen en technieken die het milieu minder belasten. Maar ook bijdragen aan een lager energieverbruik. Van groene daken tot hergebruikte bouwmaterialen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Slimme keuzes maken tijdens de (ver)bouwfase kan niet alleen de ecologische voetafdruk verkleinen. Het kan ook op lange termijn kosten besparen. Het is dus de hoogste tijd om je hier wat meer in te gaan verdiepen. Maar maak je geen zorgen. We hebben alvast wat nuttige informatie voor je op een rijtje. Lees verder in deze blog en kom wat meer te weten over je volgende (ver)bouw.
Een oplossing die je steeds vaker ziet bij duurzame bouwprojecten zijn golfplaten. Waar ze vroeger vooral populair waren in de agrarische sector, winnen ze nu terrein bij particuliere en commerciële bouw. Moderne golfplaten worden vaak vervaardigd uit gerecyclede kunststoffen of vezelcement, waardoor ze een lage milieu-impact hebben. Ze zijn licht van gewicht, eenvoudig te plaatsen en hebben een lange levensduur. Bovendien bieden ze uitstekende waterafvoer, wat ideaal is voor regenopvangsystemen of groene daken. Dit betekent ook dat ze voor vrijwel ieder project erg makkelijk toe te passen zijn en dus erg veelzijdig zijn in toepassing. Niet zo gek dat het een razend populaire investering is.
Ook sandwichpanelen zijn in opkomst als slimme bouwoplossing. Deze panelen bestaan uit twee stevige buitenlagen met daartussen een isolerende kern. Dit maakt sandwichpanelen niet alleen extreem sterk, maar ook energie-efficiënt. Ze worden veel gebruikt voor gevels en daken. Ook dragen ze bij aan een betere thermische isolatie van gebouwen. Dankzij hun prefab-karakter zijn ze snel te monteren. Dit verkort de bouwtijd aanzienlijk en vermindert afval op de bouwplaats. Voor zowel renovaties als nieuwbouw zijn ze een populaire keuze bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.
We hebben dus te maken met materialen zoals golfplaten en sandwichpanelen. Maar we zien ook steeds meer innovaties. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en circulaire bouwmethoden. Het is hierdoor mogelijk om woningen toekomstbestendig te maken en beter voorbereid op veranderende klimaatomstandigheden. Investeren in duurzame bouw is niet alleen goed voor het milieu. Het verhoogt vaak ook de waarde van een woning. Het is dus een slimme zet voor wie zijn huis wil verduurzamen of bij een verbouwing vooruit wil denken.