9.2 / 10 1825 reviews 

Slimme oplossingen besparen flink op je energieverbruik

2 min. te lezen

Terug
De hoge energieprijzen houden iedereen bezig. Het liefst zou je de kosten willen drukken, maar je weet niet altijd waar je moet beginnen. Nu zijn er ongemerkt misschien wel wat gewoontes in je dagelijks leven ingeslopen die tot een hoger energieverbruik hebben geleid. Hoog tijd om eens kritisch te kijken naar je dagelijkse handelingen. En ook naar een paar praktische aanpassingen in huis, zoals het plaatsen van energiezuinige kunststof kozijnen en rolluiken. Beide oplossingen kunnen helpen om je energieverbruik te verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Heb je wel eens gekeken hoeveel elektrische apparaten je in huis hebt? En hoeveel van deze apparaten op stand-by staan? Het is natuurlijk gemakkelijk dat je ze op ieder moment van de dag direct aan kunt zetten. Maar ook in de slaapstand verbruiken deze apparaten gewoon stroom. Schakel apparaten als de tv dan ook gewoon helemaal uit als je ze niet gebruikt. Het is een kleine moeite om voordat je gaat kijken even op het knopje te drukken. Datzelfde geldt voor de stekkers die je in de stopcontacten laat zitten van de verschillende opladers. Is de telefoon of je laptop eenmaal opgeladen? Haal dan de stekker van de oplader eruit. Ook dat scheelt energieverbruik.

Plan je huishoudelijke activiteiten

Komt het wel eens voor dat je op het laatste moment de vaatwasser moet aanzetten omdat er niets meer schoon in de kast staat? Dan kies je misschien voor het korte wasprogramma omdat dat nu eenmaal beter uitkomt, zo vlak voor het eten. Maar vaak verbruiken de korte programma's meer energie dan de langere eco-programma's. Je kunt dus beter een goede planning maken en de vaatwasser tijdig inruimen zodat je het voordelige energiebesparende programma kunt draaien. Ook als je gewend bent om de wasmachine aan te zetten voor alleen je favoriete broek en nog een paar andere kledingstukken, is dat niet energiezuinig. Zorg dat je de volle wasmachine tijdens daluren aanzet en was op lage temperaturen. Dat is een stuk voordeliger.

Grotere aanpassingen in huis

Je kunt niet altijd voorkomen dat er energie in huis verloren gaat. Zeker niet als je in een ouder huis woont dat niet goed geïsoleerd is. Heb je houten kozijnen, dan kan het ook voorkomen dat deze niet meer goed sluiten en dat daardoor wind en kou gemakkelijk binnenkomen. Dit kun je oplossen door kunststof kozijnen te plaatsen. Kunststof kozijnen hebben niet de eigenschap dat ze reageren op warmte of kou, dus ze sluiten altijd goed en houden de warmte in huis. Daarnaast kun je bij het plaatsen van kunststof kozijnen direct kiezen voor dubbelglas. Ook dit is gunstig voor het terugdringen van de energiekosten. Ook als je de houten structuur van een kozijn mooi vindt, is dat geen enkel probleem. De kunststof kozijnen zijn niet alleen in allerlei verschillende kleuren te krijgen, je kunt ook kiezen voor een houtnerf als patroon. En verder kun je ook kiezen voor het plaatsen van rolluiken. Rolluiken hebben een grote energiebesparende eigenschap en zorgen ook voor meer veiligheid en privacy.

Kies de oplossing die bij jou past

Niet alleen het plaatsen van rolluiken en kunststof kozijnen dragen bij aan energiebesparing. Je kunt ook kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen of je koopt een waterbesparende douche. In alle gevallen investeer je in de toekomst en profiteer je ook op de langere termijn van lagere energiekosten. Dit kan zelfs leiden tot een meerwaarde van je huis, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de kunststof kozijnen en bij de zonnepanelen. Voor welke oplossing je ook kiest, je hebt er altijd voordeel van.

Publicatiedatum 15/03/2022