9.2 / 10 1816 reviews 

Slimme tips voor een koele woning in de zomer

2 min. te lezen

Terug

De zomers worden in Nederland steeds warmer met steeds vaker uitschieters boven de 30 graden. Dat is heerlijk als je lekker aan het water kunt liggen, maar niet als je thuis bent en het huis is veel te warm. Je slaapt slecht door een te warme slaapkamer en het zweet staat je binnen de kortste keren op je voorhoofd als je moet opruimen en poetsen in de woonkamer. Maar gelukkig zijn er slimme oplossingen om je woning koeler te krijgen. Wij zetten een een aantal tips op een rij.

Airconditioning is geen milieuvriendelijke keuze

Wanneer je eraan denkt om het koeler te krijgen in huis, denk je misschien al snel aan het laten installeren van airconditioning. Een airco kan wel degelijk op een snelle manier zorgen voor koele lucht. Maar het zijn wel echte energieslurpers. Daarnaast maken ze gebruik koudemiddelen, die ook een negatief effect hebben op het milieu. 

Extra koelte met een ventilator

Iedereen kent de welbekende ventilatoren wel. Een ventilator blaast lucht alleen in het rond, dus dat betekent niet direct dat de lucht daardoor koeler wordt, al kan zo’n briesje wel fijn aanvoelen. Je kunt de ventilator bij een deuropening plaatsen om de warme lucht naar buiten te blazen of juist bij een open raam om koele lucht naar binnen te blazen. Het kan ook helpen om een emmer met koud water of ijs voor de ventilator te plaatsen.

Koelen met een warmtepomp

In mei kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet de maatregel genomen heeft dat in 2026 iedereen bij het vervangen van de cv-ketel een duurzamere manier van verwarmen. Een alternatief is een hybride warmtepomp, die kan samenwerken met je cv-ketel. Uiteindelijk een investering voor de langere termijn, aangezien je hiermee flink op je energiekosten bespaart. Wat veel mensen niet weten, is dat er warmtepompen op de markt zijn die ook kunnen zorgen voor het koelen van je woning. dit kan bijvoorbeeld met een lucht/water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt en vervolgens de lucht afkoelt en naar binnen blaast. Maar er zijn ook water/water warmtepompen die het koude water uit een bodembron verder afkoelen en door de vloerverwarming laten stromen. 

Nog een paar praktische tips

Tot slot nog een paar praktische tips die je heel eenvoudig kunt toepassen. Zorg ervoor dat je de zon zoveel mogelijk buiten houdt door bijvoorbeeld de gordijnen of rolgordijnen dicht te doen. Nog beter is het om zonwering aan de buitenkant van je huis te houden, want die houdt nog meer warmte buiten. Maak op warme dagen bovendien zo min mogelijk gebruik van apparaten die warmte afgeven zoals de oven of de wasdroger. Hang je was buiten te drogen, dat gaat lekker snel op zo’n warme dag!

Met behulp van de bovenstaande tips weet je meer over de mogelijkheden om het lekker koel te krijgen in huis op warme dagen. Cool down!   

Publicatiedatum 29/08/2022