9.2 / 10 1816 reviews 

Stuccen over de tegels van de badkamer

6 min. te lezen

Terug

Ontdek of, en hoe je over tegels kunt stuccen

Ben je je oude badkamertegels zat, maar wil je niet te veel geld kwijt zijn aan de vervanging ervan dan kun je ervoor kiezen om over je oude tegels heen te gaan met stucwerk. Dit is een snelle en budgetvriendelijke manier om je badkamer een nieuwe look te geven. Bovendien levert het veel minder rommel en stof op dan een echte verbouwing. Wil je weten of dit voor jou een optie is en hoe het werkt, lees dan snel verder. 

Waarom over de tegels van je badkamer stuccen

Er zijn verschillende redenen om over de tegels in je badkamer te stuccen. Veel mensen doen het omdat het een methode is die je niet op torenhoge kosten jaagt. Heb je een wat oudere badkamer dan is het soms zelfs de enige optie om scheuren in de muren te voorkomen. 

Het is belangrijk om te weten dat het stuccen over tegels in je badkamer alleen een uiterst redmiddel is als er echt geen andere opties zijn. Is het wel mogelijk om de oude tegels te verwijderen dan is dat een betere optie. Met name met het oog op de toekomst (je wil in de toekomst niet twee lagen tegels verwijderen) is het beter om eerst je oude tegels te verwijderen. 

Ondanks dat is het voor sommige, met name oudere, huizen niet mogelijk om de oude tegels te verwijderen omdat de muur hierdoor bijvoorbeeld zal scheuren. Heb je een goede stukadoor in de hand genomen dan kan het ook een goede optie zijn als het niet per se noodzakelijk is, zeker als het gaat om tijd en geld is stuccen over je oude tegels een goede oplossing. 

We zetten de redenen hier voor je op een rijtje:

  • Laatste redmiddel - Zoals gezegd is het in veel gevallen niet aan te raden om over tegels heen te stuccen omdat het in de toekomst voor problemen kan zorgen en een gespecialiseerde klus is. Alleen als er scheuren in de muur ontstaan als je de oude tegels en stucwerk zou verwijderen is het echt aan te raden. Dit is vaak het geval in oude huizen. Vraag advies aan een stukadoor of het wel of niet aan te raden is om over de oude tegels te stuccen. 
  • Het is goedkoop - In verhouding tot het uitbikken van oude tegels, de muur weer gelijkmaken en opnieuw tegelen is stuccen over tegels een goedkope methode. Ideaal dus als jullie budget niet zo groot is of als julie andere verbouwingskosten al flink uit de hand zijn gelopen. 
  • Je hebt weinig tijd - Ben je helemaal klaar met verbouwen of wil je simpelweg snel weer in bad kunnen, dan is het stuccen over oude tegels een oplossing. Het kost veel minder tijd dan eerst je oude tegels verwijderen, je kunt dus snel weer gebruik maken van je badkamer. 
  • Je ziet op tegen verbouwen - Sommige mensen vinden het geweldig, andere hebben er een hekel aan, verbouwen. Wil je niet in het stof zitten, lawaai om je heen en voor langere tijd vreemde mensen in huis hebben, dan ben jij vast geen fan van verbouwen. In dat geval kun je kiezen voor stuccen over tegels zodat je minder rommel hebt en snel weer je huis voor jezelf hebt. 

Zoals eerder gezegd is het ongeacht jouw persoonlijke redenen belangrijk om met een stukadoor te bespreken wat voor jouw situatie de beste mogelijkheden zijn. Hoe graag je ook snel en goedkoop een nieuwe look wil, soms is het gewoonweg niet aan te raden. 

Voorwaarden voor stuccen over tegels

Het lijkt natuurlijk een goede en goedkope oplossing om over je tegels heen te stuccen, maar wil je dat het ook echt in orde komt dan moet je rekening houden met een aantal dingen. 

Als je over de oude tegels in je badkamer, wc of keuken wil stuccen is het belangrijk om te weten dat het echt vakwerk is, doe je het zelf dan is het resultaat niet altijd even mooi. Daarnaast moeten de oude tegels ook echt goed vast zitten. Genoeg dus om rekening mee te houden. We zetten de voorwaarden hier voor je op een rijtje:

  • Je hebt een gespecialiseerde stukadoor nodig - Zoals gezegd is het niet verstandig om zelf met stucwerk en tegels aan de slag te gaan als je er geen verstand van hebt. Een goede deskundige stukadoor is dan ook essentieel. 

Allereerst zal die bepalen of jouw tegels geschikt zijn om overheen te stuccen. Als dat het geval is zal je stukadoor eerst de wanden glad maken en daarna de nieuwe tegels netjes en egaal aanbrengen. 

Een goede stukadoor gebruikt verschillende soorten stucwerk in verschillende ruimtes. Voor natte ruimtes zoals de badkamer, wc en de kelder is namelijk stucwerk nodig dat tegen vocht kan.

Denk goed na voordat je een stukadoor kiest. Mensen laten zich soms alleen leiden door de prijs of snelheid waarmee de stukadoor aan het werk gaat, maar de kwaliteit is veel belangrijker. Doe dus goed onderzoek naar de beste stukadoor bij jou in de buurt, bekijk bijvoorbeeld reviews op internet of vraag vrienden en familie om advies. 

  • De onderliggende tegels moeten goed vast zitten - Zitten de onderliggende tegels niet goed vast of vrees je dat ze in de nabije toekomst los komen te zitten dan is het niet aan te raden om over de oude tegels heen te stuccen. De kans is groot dat je binnen no-time problemen krijgt en weer opnieuw aan de slag kan. 

Voordelen van stuccen over tegels 

Stuccen over tegels is lekker snel en dus een stuk goedkoper, maar er zitten nog meer voordelen aan het stuccen over oude tegels in je badkamer:

  • Het gaat schimmelvorming tegen - Stuc je over je oude tegels dan zal dat helpen om de vorming van schimmel tegen te gaan. Stucwerk is waterdicht waardoor het schimmel geen kans geeft, omdat oud stucwerk soms scheurtjes vertoont, is er een grote kans dat er schimmel ontstaat, door het nieuwe stucwerk wordt alles weer waterdicht. 
  • Snel een nieuwe look - Zonder veel moeite en tijd heeft jouw badkamer een nieuwe look. Zeker als je nog steeds gedateerde tegels uit de jaren 70 of 80 hebt, kunnen nieuwe tegels voor een complete opfrisser zorgen. Haal je eerst de oude tegels weg dan zul je aanzienlijk veel meer tijd kwijt zijn. 
  • Geen sloopwerk - Je hoeft niet aan de slag met hamer en beitel om de oude tegels te verwijderen. Helemaal ideaal is dat je dus ook niet in het stof zit. 
  • Relatief goedkoop - Als je het vergelijkt met eerst tegels verwijderen en dan opnieuw betegelen is dit een goedkope optie. Je bespaart dus niet alleen tijd, maar ook geld. Belangrijk wel is dat de stukadoor ook zorgt dat de tegels gevoegd en gekit worden zodat alles er netjes uitziet en volledig waterdicht is. Alleen dan zal goedkoop niet veranderen in duurkoop. 

Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden

Voordat je besluit om over de tegels in je badkamer heen te stuccen is het belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je muren dikker worden door het plaatsen van nieuwe tegels over je oude tegels. Over het algemeen komt het neer op een dikte van 1 cm. Je badkamer wordt dus een heel klein beetje kleiner. Heb je een grote badkamer dan zal het niet zoveel opvallen, maar in kleine badkamers kan het toch best een verschil maken. 

Zoek een goede stukadoor

Nog iets waar je rekening mee moet houden is dat je echt een goede stukadoor nodig hebt. Het is een ding om op een volledig vlakke ondergrond te tegelen, maar over andere tegels is toch echt anders. 

Als de stukadoor geen ervaring heeft of het werk snel wil afmaken dan zullen je nieuwe tegels niet egaal zijn. Het is niet voor niets dat weinig hobbyklussers stuccen, het is gewoonweg niet zo makkelijk. Het is heel vervelend als je de verkeerde keus maakt want je zult er nog jaren tegenaan kijken. 

Houdt er bovendien rekening mee dat je stukadoor relatief veel tijd nodig heeft om deze gespecialiseerde klus te klaren, hierdoor zal de prijs ook iets omhoog gaan, maar uiteindelijk is het nog steeds goedkoper dan een volledig nieuwe badkamer. 

Wel of niet voor jou

Of je nu wel of niet kiest voor stuccen over je oude tegels in de badkamer is volledig aan jou. We hebben alle voordelen en nadelen hier benoemd zodat je zelf een goede afweging kunt maken. In principe is het met name aan te raden voor oude huizen met muren die kunnen scheuren als je oude tegels verwijderd, maar als je een goede stukadoor hebt, kun je er ook voor kiezen in andere gevallen. Heb je een goede stukadoor gevonden dan kan dit dus een goedkope en snelle oplossing zijn. 

We willen wel nogmaals benoemen dat het echt noodzakelijk is om voor een goede stukadoor te kiezen. Stuccen is niet eenvoudig en stuccen over oude tegels nog minder. Je hebt echt een deskundige en ervaren stukadoor nodig die jou kan helpen. Uiteraard houden we je niet tegen als je het zelf wil doen, maar bedenk wel goedkoop is vaak duurkoop.

Publicatiedatum 06/07/2022