9.2 / 10 1836 reviews 

Stucen van muren: Opties voor het stucen van nieuwe en bestaande muren

2 min. te lezen

Terug

Voor het stucen van muren en plafonds wordt vaak gips gebruikt. Gips is een bouwmateriaal dat wordt gebruikt voor de beschermende of decoratieve bekleding van muren en plafonds, en voor het gieten van decoratieve elementen. Pleister is een ander soort materiaal en wordt gebruik voor verschillende materialen, waaronder, gips, cementpleister en kunstharsen. 

Een andere term dat ook wordt gebruikt voor het werken met dit materiaal is stucwerk, dit wordt vaak gebruikt om bepaalde oppervlaktes weer glad te krijgen. Pleister wordt ook vaak gebruikt door stukadoors voor het maken van reliefversiering. Het beste werk met dit materiaal wordt gedaan door een echt vakman. Een stukadoor is ook iemand die precies weet hoe die met alle soorten gips moet om gaan en wat het beste zal zijn voor een nieuwbouw woning of een renovatie. 

Voor woningbouw of renovatie

Het stucen van de muren is een belangrijk onderdeel van elke renovatie en zelfs woningbouw. Het stucwerk in een woning kan er wel tot jaren lang op zitten, het zorgt voor een gladde of robuuste afwerking van de muur of plafond. Het stucen van een muur, is echt een vakkundig karwei. Je moet er voor hebben getraind om alles zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren voor het beste resultaat dat doet een stucadoor. Je kunt zelf kleine stuc- of oplap werkzaamheden uitvoeren, maar hele muren en kamers kunt u vaak het beste aan professionals overlaten. Dat wil niet zeggen dat u geen geld kunt besparen door bijvoorbeeld zelf de ruimte voor te bereiden en oud metselwerk op te ruimen.

Er zijn verschillende voordelen aan het laten doen van je stucwerk, het geeft je muren een gladde sterke en duurzame afwerking. Niet alleen dat, maar een goed gestucte kamer helpt om oude muren in goede staat te houden. Stucwerk dat vormt de perfecte basis voor verf en helpt bij de geluidsisolatie. Het is nog niet gelijk duidelijk welk soort materiaal nog is om er nodig is en hoe het wordt gebruikt. Het ligt echt aan het type muur wat het beste plan van aanpak is. Het stucen van een al bestaande muur met oud metselwerk is anders dan een hele nieuwe muur. 

Sierpleister 

Stukadoors kunnen ook een ruimte wat meer opfleuren met sierpleister, dit voegt schoonheid en pracht toe aan elke ruimte. Vaak wordt dit eerst gegoten en daarna wordt het uitgehard en opgehangen. Als je kijkt in de geschiedenis zijn decoratieve pleister afwerkingen populair in veel verschillende architectonische trends. Dit is echt een specialisatie in het stukadoor vak. Vaak zijn soorten ornamenten en thema's te zien in de afgewerkte ontwerpen. Vroeger voor alle ontwikkelingen was gips het enige materiaal die stucadoors konden gebruiken voor het maken van sierstukken die buiten en binnenruimten konden de verrijken.

Publicatiedatum 04/01/2023