9.2 / 10 1821 reviews 

Tips om je huis warm te houden

2 min. te lezen

Terug

 

Gas is de laatste maanden flink wat duurder geworden, waardoor de kans groot is dat je energierekening omhoog is gegaan. Toch wil je het alsnog graag warm hebben in huis. Gelukkig kun je hier veel manieren voor gebruiken, hieronder noemen we daarom de belangrijkste tips voor het warm houden van je huis!

Ontlucht je radiatoren

Controleer of je radiatoren naar boven opwarmen. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat je moet leren hoe je een radiator moet ontluchten. Het klinkt een beetje middeleeuws, maar het betekent alleen dat de ingesloten lucht aan de bovenkant vrijkomt, waardoor het hete water niet meer omhoog komt. Gebruik gewoon een ontluchtingssleutel voor de radiator om het kleine ventiel bovenaan te openen. Je hoort lucht sissen en zodra je een druppel water ziet, sluit je hem weer. Bingo. Energiezuinige radiatoren. 

Sluit je raamdecoratie

Het zal je niet verbazen dat er via de ramen veel warmte uit je huis ontsnapt. Als je raamdecoratie hebt, doe ze dan dicht voordat het donker wordt of als je het huis uit bent en houd die heerlijke warmte daar waar die hoort te zijn - binnen. Beter nog, schaf een paar thermische gordijnen aan. 

Verwarm niet je muren

Bedek een dun vel karton met aluminiumfolie en plaats het achter je radiatoren (als je bijzonder handig bent, kun je het T-vormig maken zodat het op je radiatorbeugels zit). Het reflecteert de warmte terug naar je kamers, waardoor ze sneller opwarmen en meer warmte vasthouden. Als doe-het-zelf niet je ding is, kun je ook kant-en-klare folie-isolatie kopen. 

Maak je huis tochtvrij

Door de openingen rond ramen en deuren op te vullen, kun je besparen op je stookkosten, dus een paar euro uitgeven aan een tochtstrip voor ramen - een isolatietape - is een geweldige investering. Het monteren is ook een fluitje van een cent, zorg er gewoon voor dat het goed zit. 

Controleer je cv-ketel

Ketels, zoals mensen, houden ervan om verzorgd te worden. Geef je ketel een jaarlijkse  onderhoudsbeurt en hij gaat langer mee en werkt efficiënter - als je dat niet doet, kan het je geld kosten. Vergeet niet dat het van vitaal belang is dat je een specialist hiervoor gebruikt. 

Plaats een vloerkleed

Houten vloeren zien er misschien mooi uit, maar ze kunnen ook de warmte onder je voeten laten ontsnappen. Door een warm vloerkleed neer te leggen, worden de gaten gedicht en blijven je tenen lekker warm. 

Bekleed je leidingen

Leidingbekleding (warmwaterleidingen isoleren met schuimbuizen) houdt het water in je leidingen langer op temperatuur en voorkomt dat leidingen bevriezen. Het maakt je verwarming en warm water ook veel efficiënter. Je kunt bij elke doe-het-zelfzaak een buisbekleding kopen en deze in enkele seconden monteren, zonder gereedschap.

Ken de ideale temperatuur

Bij vrieskou is het makkelijk om de thermostaat helemaal open te draaien, maar wat is de ideale temperatuur voor jouw huis? Streef ernaar om je kamerthermostaat ergens tussen de 18°C ??en 21°C in te stellen. Het is ook een goed idee om je thermostaat op één temperatuur in te stellen en vervolgens een timer te gebruiken om hem aan en uit te zetten wanneer je de verwarming het meest nodig hebt. Zo verspil je geen overtollige energie door de verwarming te lang te hoog te laten staan.

Publicatiedatum 06/03/2023