9.2 / 10 1825 reviews 

Tips om je woning seniorenproof maken

4 min. te lezen

Terug

Als we ouder worden, is het belangrijk om ons huis aan te passen aan onze veranderende behoeften en omstandigheden. Het creëren van een seniorenproof woning kan helpen bij het vergroten van de veiligheid, het comfort en de toegankelijkheid, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In dit artikel delen we 15 waardevolle tips om je woning seniorenproof te maken. Of je nu zelf een senior bent of je wilt je huis aanpassen voor oudere familieleden, deze tips zullen je op weg helpen naar een veiligere en meer comfortabele woonomgeving.

Het belang van woningaanpassingen

Het aanpassen van je woning aan de behoeften van senioren is een essentiële stap om de veiligheid en het comfort te waarborgen. Woningaanpassingen kunnen variëren van kleine wijzigingen tot grotere verbouwingen, afhankelijk van de individuele behoeften. Het is raadzaam om een professionele beoordeling te laten uitvoeren om de specifieke aanpassingen te identificeren die nodig zijn voor jouw situatie.

Verlichting

Heb je voldoende zicht in huis? Voldoende verlichting is van cruciaal belang om valpartijen en andere ongelukken te voorkomen. Zorg voor goede verlichting in alle kamers, gangen en buitengebieden. Gebruik heldere lampen en installeer verlichting bij trappen, drempels en andere potentieel gevaarlijke gebieden. Vergeet niet om ook de buitenverlichting op te nemen, zodat je 's avonds veilig kunt navigeren door je huis.

Voorkom valpartijen met antislipvloeren

Een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen bij senioren is uitglijden op gladde vloeren. Overweeg daarom om antislipvloeren te installeren, vooral in de badkamer en keuken. Er zijn verschillende antislipmaterialen beschikbaar die kunnen helpen om het risico op vallen te verminderen.

Maak het makkelijk om door het huis te bewegen

Drempels kunnen struikelgevaar veroorzaken, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen of rolstoelgebruikers. Overweeg het verwijderen van drempels of het installeren van drempelhulpen om vloeiende en drempelloze doorgangen te creëren. Dit vergemakkelijkt het bewegen door het huis en vermindert het risico op vallen.

Extra ondersteuning voor stabiliteit

Het plaatsen van handgrepen en leuningen op strategische plaatsen in huis kan de stabiliteit vergroten en het risico op vallen verminderen. Installeer stevige handgrepen bij trappen, in de badkamer, bij het toilet en in de douche. Zorg ervoor dat de handgrepen goed bevestigd zijn en voldoende steun bieden.

Veiligheid en gemak in de badkamer

De badkamer is een plek waar extra aandacht besteed moet worden aan veiligheid. Overweeg het installeren van een inloopdouche met antislipvloer, een douchestoel, handgrepen en een verhoogd toilet. Deze aanpassingen zorgen voor meer gemak en verminderen het risico op vallen in de badkamer.

Velderhof meubeltips

Meubels van Velderhof kunnen een groot verschil uitmaken. Niet alleen omdat ze op de juiste plek je gemak vergroten. Het is ook prettig dat je bij Velderhof advies kunt vragen over het seniorenproof maken van je meubels.

Relaxstoel

Zo is een relaxstoel is ideaal. Met een relaxstoel die je helpt met het opstaan heb je nog meer comfort. Het zorgt ervoor dat als je problemen met opstaan vanuit een lage stoel hebt, je je zelfstandigheid behoudt. Op die manier is je woning langer seniorenproof.

Maak het toilet gemakkelijker bereikbaar

Voor senioren kan het moeilijk zijn om op en van het toilet te komen. Een toiletverhoger kan helpen om de zithoogte te verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om plaats te nemen en op te staan. Er zijn verschillende soorten toiletverhogers verkrijgbaar, variërend in hoogte en materiaal.

Ergonomie en toegankelijkheid in de keuken

In de keuken zijn er verschillende aanpassingen die het koken en werken gemakkelijker kunnen maken. Zorg voor voldoende werkruimte, bij voorkeur op verschillende hoogtes, zodat je niet te veel hoeft te bukken of te strekken. Plaats ook handgrepen aan kastdeuren en laden, zodat ze gemakkelijk te openen zijn.

Comfortabele en veilige slaapomgeving

Een goede nachtrust is essentieel voor het welzijn van senioren. Zorg voor een comfortabel bed met een stevige matras en voldoende ondersteuning. Plaats nachtlampjes binnen handbereik, zodat je 's nachts gemakkelijk de weg kunt vinden. Overweeg ook het installeren van een bedbeugel om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken.

Moderne technologie voor veiligheid

Technologie kan een waardevol hulpmiddel zijn om de veiligheid in huis te vergroten. Denk aan het installeren van rook- en koolmonoxidemelders, bewegingssensoren, valdetectiesystemen en persoonlijke alarmen. Deze apparaten kunnen snel waarschuwen in geval van nood en helpen om de gemoedsrust te vergroten.

Preventie en detectie van brand

Brandveiligheid is van het grootste belang in een seniorenproof woning. Zorg ervoor dat je woning is uitgerust met rookmelders op strategische plaatsen, zoals in de hal, slaapkamers en keuken. Test regelmatig de rookmelders en vervang de batterijen op tijd. Maak ook een evacuatieplan en zorg ervoor dat alle bewoners op de hoogte zijn van de procedures.

Snelle hulp binnen handbereik

Een noodoproepsysteem kan van onschatbare waarde zijn in geval van een noodsituatie. Overweeg het gebruik van een persoonlijk alarm of een mobiel apparaat waarmee je met één druk op de knop hulp kunt inschakelen. Deze systemen kunnen direct contact maken met professionele hulpverleners of met vertrouwde contactpersonen.

Zorgeloos gebruik van de trap

Als traplopen een uitdaging wordt, kan een traplift een uitkomst bieden. Een traplift zorgt ervoor dat je veilig en gemakkelijk de trap kunt blijven gebruiken, zonder de fysieke belasting van het traplopen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afhankelijk van de configuratie van je trap.

Veiligheid en genot van de buitenruimte

Ook de tuin en buitenruimte kunnen aangepast worden om ze seniorenproof te maken. Zorg voor goede verlichting bij de voor- en achterdeur, zodat je 's avonds veilig naar buiten kunt. Verwijder oneffenheden in de bestrating en maak gebruik van antislipmaterialen. Overweeg het installeren van een zitbankje of een verhoogde plantenbak, zodat je kunt genieten van de tuin zonder te hoeven bukken.

Financiële ondersteuning

Het aanpassen van je woning kan financiële investeringen met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor financiële ondersteuning beschikbaar. Informeer bij de gemeente, zorgverzekeraar of andere instanties naar subsidieregelingen, leningen en andere financiële hulpmiddelen die kunnen helpen bij het bekostigen van de woningaanpassingen.

Nog een punt van aandacht is het behoud van je financiële zelfstandigheid. Wat als je niet meer handelingsbekwaam bent? Zorg er daarom voor dat je een levenstestament hebt. 

Publicatiedatum 30/06/2023