9.2 / 10 1821 reviews 

Tips om veilig dakonderhoud uit te voeren

2 min. te lezen

Terug

Wanneer je dakonderhoud gaat uitvoeren, is veiligheid van groot belang. Bereid je daarom zorgvuldig voor alvorens je het dak op gaat. In dit artikel worden een paar handige tips gegeven. Lees ze zorgvuldig door en ga na op welke vlakken je nog wat extra voorbereidingen kunt treffen.

Taak voor de huurder of verhuurder?

Voordat je zelf het dak op klimt, is het slim om te achterhalen welke onderhoudsklussen de verantwoordelijkheid zijn voor jou als huurder en welke klussen de verantwoordelijkheid zijn van de verhuurder. Het verhelpen van een lekkage en het vervangen van verouderde dakpannen zijn bijvoorbeeld klusjes voor de verhuurder van de woning. Dagelijks onderhoud, het schoonmaken van dakramen en het onderhouden van de dakgoot zijn taken voor de huurder.

Tip 1. Zorg voor goede valbeveiliging

Of je nou aan de slag gaat op een plat dak of een schuin dak, goede valbeveiliging mag je zeker niet vergeten. Valbeveiliging voor op het dak bestaat vaak uit een harnas en een vallijn (met eventueel een schokdemper). Zorg er in ieder geval voor dat je goed vast zit en dat er een sterk kabelsysteem verankerd is. Voor veel klussen is het daarnaast verstandig om een stevige steiger te gebruiken.

Tip 2. Draag een veiligheidsuitrusting

Het is belangrijk dat ook de rest van je outfit in orde is. Draag een veiligheidsuitrusting bestaande uit een stevige helm en werkschoenen met een antislipzool. Kies kleding waar je gemakkelijk in kunt bewegen, die niet zomaar kapot scheurt en waarmee je niet snel achter iets kunt blijven haken.

Tip 3. Houd rekening met de weersomstandigheden

Kijk naar de weersvoorspellingen en houd op de dag van het dakonderhoud de weersomstandigheden goed in de gaten. Het is niet veilig om het dak op te gaan terwijl het regent. Ook als de dakpannen nog nat zijn van een eerdere regenbui, kun je de klus beter uitstellen. Het verhoogt namelijk het risico op uitglijden en vallen. Hetzelfde geldt voor sneeuw, hagel en ijzel.

Tip 4. Vraag een vriend om hulp

Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is als je zelf het dak op gaat. Vraag een vriend, buurman of familielid om hulp. Al is het alleen maar om te observeren of alles goed gaat.

Tip 5. Schakel een professional in

Twijfel je of je de onderhoudsklus zelf veilig kunt uitvoeren? Dan kun je het beter uitbesteden aan een specialist. Zij hebben de juiste kennis, ervaring en tools zoals professionele valbeveiliging om op een verantwoorde manier het dak op te gaan.

Publicatiedatum 15/09/2023