9.3 / 10 1759 reviews 

Tips voor de aanschaf van een luchtbed

3 min. te lezen

Terug

Heb jij een kampeervakantie geboekt? Verwacht je een logee? Of heb je een kleine studentenkamer waar geen plek is voor een extra bed? Dan is een luchtbed de perfecte oplossing! Een luchtbed is compact en kun je heel gemakkelijk opbergen. Helaas hebben veel mensen nog het vooroordeel dat een luchtbed helemaal niet lekker ligt. Tegenwoordig zijn er echter genoeg luchtbedden te vinden van hoge kwaliteit. Luchtbedden die constant leeglopen waardoor je ’s ochtends op de grond wakker wordt zijn al lang verleden tijd. Het excuus om dit jaar maar niet te gaan kamperen in verband met het gebrek aan slaapcomfort kun je tegenwoordig niet meer gebruiken.

Waarvoor kun je een luchtbed gebruiken

Een luchtbed is ontzettend functioneel. Je kunt het dan ook op veel momenten gebruiken. Hoewel een luchtbed voornamelijk gebruik wordt voor een (kampeer) vakantie. Is het ook ontzettend handig om een luchtbed in huis te hebben voor logees. Ook voor studenten met een kleine studentenkamer is een luchtbed 1 persoons ideaal. Avondje drankjes gedaan in de kroeg? Die vriend of vriendin kan gerust blijven slapen hoor! Even het luchtbed oppompen en klaar. Denk je nu, daar heb ik helemaal geen zin in midden in de nacht. Nog met een pomp aan de slag of met de mond zo’n luchtbed voor 1 persoon opblazen? Tegenwoordig zijn er ook genoeg luchtbedden te vinden met een automatische pomp. Even aanzetten, drankje doen en klaar! Je hebt hiervoor natuurlijk wel toegang tot elektriciteit nodig. Doordat je luchtbedden compact kunt opvouwen nemen ze amper ruimte in beslag na gebruik.  

De kwaliteit van een luchtbed

Wanneer je ervoor kiest om een luchtbed aan te schaffen is het belangrijk dat je voor kwaliteit gaat. Het zou vervelend zijn als je na een nachtje slapen op een luchtbed vervolgens 2 weken met rugpijn rondloopt. Wanneer je een luchtbed aanschaft dat gemaakt is van TPU kun je ervan uitgaan dat het van goede kwaliteit is. Kies jij voor een tweepersoons luchtbed? Let er dan op dat je kiest voor een bed met twee compartimenten. Doordat het luchtbed uit twee compartimenten bestaat heb je minder last van de bewegingen van de persoon naast je. Wel zo prettig om niet gelanceerd te worden wanneer de ander een nachtelijk toiletbezoekje heeft gehad.

Het onderhoud van een luchtbed

Het wordt stiekem best wel vaak vergeten, maar het is belangrijk om je luchtbed goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je altijd een hoeslaken om het luchtbed doet om het matras zo lang mogelijk fris en schoon te houden. Tijdens het slapen komt het regelmatig voor dat je zweet, je wil natuurlijk voorkomen dat het zweet meteen in het luchtbed trekt. Wanneer je jouw luchtbed schoon wil maken kun je dat het beste doen met een vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, die kunnen namelijk het materiaal van het luchtbed aantasten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een schone ondergrond. Maak de ondergrond altijd eerst vrij van stof en vuil. Zo voorkom je lekkages.

Tips tegen een koud luchtbed

Het grootste nadeel van een luchtbed is dat het koud kan aanvoelen. Dit komt doordat de koude lucht van de grond in het luchtbed trekt. Niet zo fijn tijdens een koude winternacht. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor. Wanneer je een isolatiemat onder het luchtbed legt voorkom je dat de koude lucht van de grond in het luchtbed kan trekken. Heb jij geen isolatiemat en ben je niet in de gelegenheid om er een aan te schaffen? Dan kun je ook een fleecedeken onder, of op het luchtbed leggen. Dit werkt ook prima!

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een luchtbed

Wil jij graag een goed kwalitatief luchtbed aanschaffen maar weet je niet goed waar je dan precies op moet letten? Wij zochten het voor jou uit:

-        Kies een luchtbed dat gemaakt is van het juiste materiaal. PVC wordt vaak gebruikt bij luchtbedden. TPU is wat duurder, maar van betere kwaliteit.

-        Let op het verschil in kwaliteit. Er zijn ontzettend veel soorten luchtbedden van duur tot goedkoop. Misschien denk je, die goedkope variant is prima voor de paar keer dat ik het gebruik. Toch kan dit funest zijn voor je rug, en zijn deze luchtbedden vaak een stuk minder duurzaam. Goedkoop is vaak duurkoop!

-        Koop jij een tweepersoons luchtbed? Let er dan op dat je voor twee compartimenten kiest.

-        Kies een luchtbed dat past bij hetgeen waar jij het voor wil gaan gebruiken. Een luchtbed voor thuis voor eventuele logees, is toch wel even iets anders dan een luchtbed voor die kampeervakantie van 3 weken. Laat je altijd informeren bij een speciaalzaak. 

Publicatiedatum 09/01/2023