9.2 / 10 1806 reviews 

Tips voor het verven van tuinhout

2 min. te lezen

Terug

Het verven van tuinhout is niet lastig, maar vereist wel een goede aanpak. Heb je nog helemaal geen ervaring? Dan is het handig om dit artikel met tips eens door te lezen. Aan de hand van deze punten wordt jouw verfklus zeker een groot succes!

Tip 1. Weet met welke houtsoort je werkt

Om geschikte verf uit te kiezen, moet je weten met welke houtsoort je te maken hebt. In de meeste gevallen is houtverf geschikt voor ieder soort tuinhout. Let er natuurlijk wel op of het gaat om een houtverf voor binnen of buiten. Daar zit wel een groot verschil in! Buitenverf is vaak op terpentinebasis en bestand tegen allerlei weersinvloeden.

Tip 2. Kies een professionele buitenverf of buitenlak

Om ook op lange termijn nog te genieten van een mooi resultaat, maak je gebruik van professionele buitenverf of buitenlak. Verf van hoge kwaliteit is erg duurzaam en blijft lang mooi onder verschillende weersomstandigheden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod aan buitenverf en buitenlak van Sikkens. Dit merk wordt ook door professionals gebruikt. Zo is de Sikkens rubbol xd high gloss één van de beste soorten hoogglanslak voor buiten.

Tip 3. Maak het tuinhout schoon en vetvrij

Het is belangrijk om het tuinhout eerst grondig schoon en vetvrij te maken. Dit doe je met een speciale ontvetter en lauwwarm water. Laat het hout vervolgens goed drogen voordat je verder gaat.

Tip 4. Schuur het hout voor betere hechting

Om de (grond)verf zo goed mogelijk te laten hechten, schuur je het oppervlak nog even op. Gebruik schuurpapier waarvan de grofheid van de korrel overeenkomt met de structuur van het hout. Hoe ruwer het tuinhout, hoe grover de korrel mag zijn.

Tip 5. Breng eerst grondverf aan

Maak het oppervlak stofvrij na het schuren en breng de eerste laag grondverf aan. Let er weer op dat de grondverf geschikt is voor hout en buitengebruik.

Tip 6. Verf met de houtnerf mee

Voor het mooiste resultaat verf je altijd met de houtnerf mee. Dit geldt trouwens ook voor het schuren.

Tip 7. Geef de verf voldoende droogtijd

Geef grondverf en de buitenlak of buitenverf altijd voldoende tijd om te drogen. Wanneer er op een verfpot staat aangegeven dat de verf na 2 uur stofdroog is, betekent dat niet dat je er al een nieuwe laag overheen kunt doen. Buitenverf is meestal pas na 16 à 18 uur overschilderbaar. Bij twijfel kun je dus beter wat langer wachten.

Publicatiedatum 31/03/2022