9.2 / 10 1824 reviews 

Tips voor preventief onderhoud aan je woning

2 min. te lezen

Terug

Kwaliteit van wonen is ontzettend belangrijk. Je wil je veilig en comfortabel voelen in huis en leven in een gezonde omgeving. Iets wat direct invloed heeft op de kwaliteit van wonen is achterstallig onderhoud. Achterstallig onderhoud ontstaat als je geen onderhoud pleegt, maar diverse onderdelen van je woning door slijtage, ouderdom of weersinvloeden wél gebreken vertonen. Om een ongezond leefklimaat in je woning te voorkomen, is preventief onderhoud van belang. In dit artikel geven we je daarvoor een aantal tips!

Waarom preventief onderhoud?

Een gezonde leefomgeving is één van de redenen om aan de slag te gaan met preventief onderhoud. Andere reden zijn:

  1. De Woningwet. Woningonderhoud is verplicht bij bouwtechnische veroudering. Dus als de gebruikte materialen in je woning achteruitgaan, moet je deze vervangen. Preventief onderhoud helpt om dit te voorkomen.
  2. Hoge onderhouds- of reparatiekosten voorkomen. Periodieke of preventieve onderhoudskosten zijn vaak goedkoper dan de kosten om iets compleet te vervangen. Als je de dakdekker bijvoorbeeld eens in de paar jaar langs laat komen voor een inspectie, kan hij mogelijke, kleine schades direct verhelpen. Liever dat, dan dat je over een aantal jaar ineens met een lekkage zit.
  3. Behoud de waarde van je woning. Een huis is nu eenmaal meer waard als deze goed onderhouden is. Ook al heb je het over de kleinste zaken. Kijk maar eens op Funda. Als je daar een mooie woning ziet met een nette tuin en schone dakpannen, trekt dit meer aan dan een huis met achterstallig onderhoud.

Preventief onderhoud aan de buitenzijde

Dat preventief onderhoud belangrijk is, is inmiddels duidelijk. Maar wat houdt dit precies in? We geven een voorbeeld. De buitenzijde van je woning wordt continu blootgesteld aan weersinvloeden en uitlaatgassen. Op den duur krijg je daardoor aanslag op je gevels en dakpannen. Als je die aanslag niet verwijdert, kunnen lekkages, schimmels en tocht ontstaan. Het gevolg is achterstallig onderhoud, een ongezonde leefomgeving en een verminderde kwaliteit van wonen. Periodiek je gevel schoonmaken met een hogedrukspuit is dus geen overbodige luxe. Maar let op: voor sommige soorten aanslag kun je het beste een professionele reiniger laten komen, zoals gevelreiniging Prova. Zij weten precies welke reinigingsmethode het beste past bij de aanslag en de materialen.

Preventief onderhoud aan de binnenzijde

Laat je de installaties binnenshuis nooit onderhouden? Dan kan dit leiden tot een ongezond klimaat in huis. Hieronder vind je een aantal tips voor preventief onderhoud aan de binnenzijde van je woning:

  1. Reinig je ventilatiesystemen regelmatig om een lage luchtkwaliteit te voorkomen
  2. Geef de cv-ketel eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt om de kans op koolmonoxide vergiftiging te verkleinen
  3. Voorkom verstopping van de waterleidingen door deze regelmatig te reinigen, met bijvoorbeeld soda.

Veel succes met het uitvoeren van preventief onderhoud aan je woning! 

Publicatiedatum 03/08/2021