9.2 / 10 1825 reviews 

Trapliften voor jongeren: waar moet je op letten?

2 min. te lezen

Terug

De aanschaf van een traplift kan een zoektocht zijn naar een speld in een hooiberg, want welke traplift past het beste bij de trap en biedt het comfort waar je naar op zoek bent?

Trapliften zijn zeker niet alleen voor senioren en kunnen ook zeker geschikt zijn voor jongeren, bijvoorbeeld als ze moeten revalideren van een beenbreuk. Wat komt er echter kijken bij de aanschaf van een traplift en waar moet je op letten? Dat leggen we je hier uit.

Revalideren na een val

Het revalidatieproces na bijvoorbeeld een beenbreuk kan lang duren, waardoor er soms heel wat aanpassingen aan een huis gedaan moeten worden. Een traplift kan in dat geval zeker helpen, omdat jongeren daarmee zelfstandig van de begane grond naar hun kamer op de eerste verdieping kunnen komen. We raden in dat geval wel aan om een traplift te huren, die door de aanbieder geïnstalleerd wordt en na het revalidatieproces ook weer eenvoudig gedemonteerd kan worden. Door een traplift te huren, ben je niet verantwoordelijk voor de (de)montage en hoef je je ook niet druk te maken over de verkoop van de traplift. In dit geval is het dus belangrijk om de afweging kopen of huren van een traplift te maken.

Plateautraplift voor jongeren in een rolstoel

In het voorgaande hadden we het over een stoeltjestraplift, waar jongeren op kunnen zitten en die ze naar boven of beneden brengt. Op eenzelfde manier werkt echter ook een plateautraplift, die bedoeld is voor mensen in een rolstoel. De jongere kan zelf de rolstoel op het plateau van de traplift rollen om vervolgens zelfstandig de traplift te bedienen om ermee naar boven of beneden te kunnen. De plateautraplift voorziet in de autonomie van jongeren en helpt ze zelfstandig te bewegen in huis, waardoor ze niet afhankelijk zijn van anderen. Voor de installatie van een plateautraplift is het echter wel belangrijk dat de trap breed genoeg is om de traplift erlangs te kunnen plaatsen.

Vergoedingen voor trapliften voor jongeren

In Nederland gaat het vaak over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), omdat mensen een traplift via de Wmo kunnen aanschaffen. Jongeren komen net als ouderen in aanmerking voor Wmo en kunnen via die weg dus een traplift aanvragen. Dit kan bij de gemeente, die zal kijken of er inderdaad hulpmiddelen nodig zijn om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Kom je in aanmerking voor een Wmo-vergoeding, dan hoef je niet de hoofdprijs voor de traplift te betalen. 

Publicatiedatum 24/07/2023