9.2 / 10 1825 reviews 

Tuinhuis verbouwen - 5 Tips tuinhuis renovatie (o.a. vergunning)

2 min. te lezen

Terug

Tuinhuis verbouwen

Een tuinhuis is een geweldige plek in je achtertuin om te ontspannen, te werken of je hobby's uit te oefenen. Maar soms heeft zelfs het beste tuinhuis een beetje liefde en aandacht nodig. Het verbouwen van een tuinhuis kan een leuk en lonend project zijn. Of je nu van plan bent om het tuinhuis te renoveren, uit te breiden of er een nieuwe functie aan toe te voegen, hier zijn enkele tips die je kunnen helpen.

  • Planning en ontwerp 

Begin met een duidelijk plan voor wat je met het tuinhuis wilt bereiken. Wil je het alleen renoveren of het ook uitbreiden? Maak een ontwerp of schets van de gewenste veranderingen. Denk aan de indeling, ramen, deuren, elektriciteit en andere functies die je wilt toevoegen. Werk in overzichtelijke stappen om de controle te behouden en mogelijke fouten te minimaliseren. Neem de tijd en haast je niet door het project, vooral als je nauwkeurigheid en kwaliteit wilt waarborgen.

  • Tuinhuis bouwen vergunning en regelgeving

Controleer of je vergunningen nodig hebt voor de verbouwing, vooral als je structurele veranderingen aanbrengt of het doel van het tuinhuis wijzigt. Houd rekening met lokale bouwvoorschriften en regelgeving. Deze variëren afhankelijk van de gemeente waar je woont.

  • Budgettering 

Stel een realistisch budget op voor het hele project, inclusief materialen, gereedschappen en eventuele professionele hulp. Heb je geld gespaard voor de verbouwing. Of moet je geld lenen voor verbouwing? Op Geld.nl vergelijk je de leningen in Nederland, zodat je de goedkoopste lening voor jouw tuinhuis vindt! Vergelijk, kies en bespaar gemiddeld €783 op je lening.

  • Materialen en gereedschappen

Kies materialen die geschikt zijn voor de beoogde functie van het tuinhuis en het lokale klimaat. Denk aan duurzaamheid en onderhoudsgemak. Zorg ervoor dat je over de benodigde gereedschappen beschikt voordat je begint, zoals hamers, zagen, boormachines, schroeven, verf enzovoort.

  • Elektriciteit en loodgieterij

Als je elektriciteit, waterleidingen of riolering wilt toevoegen, is het misschien verstandig om professionele hulp in te schakelen, vooral als je geen ervaring hebt met deze aspecten. 

Onthoud dat een tuinhuis verbouwen tijd en inspanning kan vergen, maar met de juiste planning en aanpak kun je een prachtige en geschikte ruimte creëren waar je van kunt genieten. Als je merkt dat je sommige delen van het project zelf niet kunt doen, vraag dan gerust advies of hulp aan professionals.

Publicatiedatum 08/09/2023