9.2 / 10 1824 reviews 

Van stopcontact tot schakelaar: alles wat je moet weten over elektra in huis

2 min. te lezen

Terug

Het hebben van goed werkende elektra in huis is natuurlijk enorm belangrijk om te hebben. Elektriciteit vormt een erg belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en je maakt er op een gemiddelde dag maar al te vaak gebruik van. Je gebruikt stroom om mee te koken. Je sluit je laptop aan om effectief thuis te werken. En elke dag is je smartphone weer goed opgeladen door het in het stopcontact te steken. Daarom doe je er maar al te graag alles aan om goed werkende  elektrische systemen in huis te hebben. Want het laatste waar je op zit te wachten, is dat het wooncomfort wordt belemmerd. Het is dus de hoogste tijd om je hier eens goed in te gaan verdiepen. Van stopcontacten tot schakelaars, hier is alles wat je moet weten over elektra in huis.

Je hebt de keuze uit een breed scala aan stopcontacten

Eigenlijk kun je nooit genoeg stopcontacten in huis hebben. In iedere kamer in huis komen ze maar al te goed van pas. Denk daarbij aan het aansluiten van lampen, voor het koken met een blender of staafmixer of voor het opwarmen van een stijltang of het föhnen van je haar.  Niet zo gek dus dat er verschillende soorten stopcontacten zijn. Een aantal bekende voorbeelden daarvan zijn:

  • Tweepolige stopcontacten

  • Geaarde stopcontacten 

  • USB-stopcontacten

Het is belangrijk om het juiste type stopcontact te gebruiken voor de verschillende toepassingen bij jou in huis. En zorg er ook altijd voor dat ze veilig zijn geïnstalleerd volgens de geldende normen.

Is de schakelkast bij jou in huis toe aan vervanging?

De schakelkast, ook wel bekend als de meterkast of groepenkast, huisvest de zekeringen bij jou in huis. Op deze manier kunnen de elektrische circuits optimaal worden beschermd tegen overbelasting en kortsluiting. Een goede installatieautomaat van Vekto kun je erg makkelijk zelf installeren en zorgt voor een optimale werking en maximale veiligheid. Het is daarnaast ook erg belangrijk om de schakelkast regelmatig te controleren en te onderhouden.

Verlichting bedien je in een split second met de juiste schakelaars

 Schakelaars gebruik je in huis om elektrische circuits aan en uit te schakelen. En op deze manier kun je bijvoorbeeld verlichting en andere apparaten in huis erg makkelijk bedienen. Er zijn verschillende soorten schakelaars, waaronder enkelpolige schakelaars, dubbelpolige schakelaars en dimmers. Shop dit - en verschillende handige en slimme componenten - eenvoudig en snel online.

Publicatiedatum 12/03/2024