9.2 / 10 1879 reviews 

Verduurzaming in de woningbouw staat bovenaan de overheidsagenda

2 min. te lezen

Terug

In Nederland zet men vol in op verduurzaming van het leefklimaat binnen zowel de de landelijke, provinciale en de gemeentelijk grenzen. De doelstellingen zijn hierbij ambitieus. Zo wil de landelijke overheid alle energie duurzaam opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens en energie uit de bodem. De Tweede kamer heeft in februari zelfs ingestemd met een aantal dwingende groene maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen bij grote verbouwingen.

Een nieuwe Europese richtlijn kan woningbezitters vanaf 1 februari dwingen om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. Het zijn niet alleen de overheidsmaatregelen waarmee duurzame doelstellingen behaald kunnen worden. Ook particulieren zoals huiseigenaren kunnen met veel kleine stapjes investeren in de toekomst van de komende generaties. Het gedwongen aanleggen van zonnepanelen kan nog wel tot aanzienlijke problemen op het elektriciteitsnet leiden. Het elektriciteitsnet zit namelijk overvol en zit aan z’n maximale capaciteit. 

Verbouwing

Voor veel particulieren die bijvoorbeeld willen investeren in energieneutraal wonen is het daarom goed uitkijken of ze hun opgewekte stroom nog wel aan het niet kunnen leveren. In sommige Nederlandse gemeenten is dat soms nog maar beperkt mogelijk.

Ben je van plan om je huis te renoveren of te verbouwen dan is het raadzaam om alle duurzame mogelijkheden voor jezelf op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld ook de kosten gietvloeren mee in je begroting. Wil je van het gas los komen dan is een verbouwing of renovatie een ideaal ogenblik om die stap te maken. Is je oude cv-ketel aan het eind van z’n levensloop dan is een warmtepomp een goede en duurzame investering.

Vloeren

Als verlengde van het plaatsen van een warmtepomp kun je ook de vloeren van je huis voorzien van vloerverwarming. Een ideale afdekking van die vloerverwarming is woonbeton. Dit is een steeds meer toegepaste vloer in zowel woonhuizen als kantoren. Het is goed om te weten dat de kosten gietvloer prijs meestal per vierkante meter in verhouding lager worden als je meer meters gaat maken. Dus wanneer je besluit om een betonvloer te gaan laten gieten dan zal een grotere oppervlakte gemiddeld een lagere vierkante meter prijs opleveren.

Duurzaam

Deze bedekking van de vloer is erg duurzaam en je hebt er gauw vijftien tot twintig jaar woonplezier van. Eén van de grote voordelen van zo’n vloer is dat het vooral slijtvast en onderhoudsvrij is. Heb je een bepaalde kleur of stijl voor je interieur in gedachten dan kun je zo’n vloer tegenwoordig in een door jouw gewenste kleur laten gieten. Oriënteer je daarbij op de verschillende gietvloeren en prijzen van de diverse uitvoeringen. Vooral bij een industriële uitstraling is woonbeton een ideale basis voor de verdere inrichting van je huis. Eigenlijk is zo’n ondergrond geschikt voor zowel monumentale panden als nieuwbouw huizen. 

Inflatiespook

Toch twijfelen ook inwoners van Nederland er aan wanneer het de beste tijd is om een verbouwing te starten. Er zijn diverse signalen in het nieuws dat een investering op dit ogenblik het beste loont. Dat heeft mede te maken met het inflatiespook. In januari 2022 bedroeg die in Nederland maar liefst 7,5 procent. Daarnaast rekenenen banken boeterente over een groot spaartegoed. Een derde reden is dat er signalen uit de markt zijn dat diverse banken op dit ogenblik de hypotheekrentes in rap tempo aan het verhogen zijn. Al met al genoeg redenenen om nu de knoop door te hakken.

Publicatiedatum 11/02/2022