9.2 / 10 1817 reviews 

Verhuurde woning verkopen aan een huisjesmelker of een professioneel opererend vastgoedbedrijf met een verhuurafdeling?

3 min. te lezen

Terug

Naast particuliere huizen, worden ook verhuurde woningen gewoon gekocht en verkocht als vastgoedobject. Maar de werkwijze verschilt sterk van de verkoop van een regulier, particulier woonhuis. Waarom is dat zo? Een reden is het beheren van de verhuurde woning, zoals het contactonderhoud met de huurders. Waar een particuliere woning meestal maar één eigenaar kent en onverhuurd is, kent een verhuurde woning (externe) huurders en is er dus sprake van verhuur. Sons Real Estate legt huisjesmelkers graag uit wat te doen voor het beste resultaat.

In de eerste plaats is het verhuren van een huis iets wat heel mooi lijkt, maar op lange termijn kan er altijd wat gebeuren, zowel goed als kwaadschiks. Minder leuke zaken zijn bijvoorbeeld problemen met óf bij de huurders, maar ook technische problemen in de woning, zoals het inzakken van een muur of wegrottende delen in het kozijn. De verhuurder is tot op zekere hoogte altijd verantwoordelijk. Eens in de tien jaar dient een houten kozijn bijvoorbeeld te worden onderhouden. Dit bestaat niet enkel uit het aanbrengen van een likje verf, maar er dienen ook stellingen te worden aangebracht en soms moet er ook houtrot worden hersteld of nog ingrijpender herstelwerkzaamheden. Dit gaat dan nog eens vaak gepaard met onzekere tijden, omdat je als verhuurder hoopt op een zo goedkoop mogelijke onderhoudsronde. Dit soort zaken zijn natuurlijk geen enkel probleem voor een professioneel opererend verhuurbedrijf. Veel professionele beleggingsinstituten beschikken vaak over een onderhoudsploeg, maar ook zijn er die dit uitbesteden. Kosten zullen dus altijd gemaakt worden om het huis zijn waarde te laten behouden en het huis voldoende leefbaar te houden.

Een verhuurd huis is heel wat anders dan een onverhuurde woning

Het verkopen van een verhuurde woning is niet zomaar iets. De meeste verhuurders hebben natuurlijk de wens om het verhuurde huis goed achter te laten voor de zittende huurders. Huurders hebben in Nederland rechten en als verhuurder kun je ze in principe niet zomaar eruit zetten, vooral als de grens van 2 jaar is bereikt. Dat houdt in dat u verantwoordelijk bent als verhuurder, voor uw huurders. En dat is enerzijds goed, want u beschikt wellicht over een grote pot met geld of de woning is zelfs al afbetaald. Maar het kost toch geld en vooral veel tijd.

Daarnaast hebben veel huurders geen zin meer in het actieve beheer. Denk aan het wisselen van sloten na een inbraak of het registreren van namen bij een wisseling of uitbreiding. Het allerergste is het openbaar in de verkoop zetten, wat tot onzekere perioden kan leiden bij de huurders. En dit is vaak ongegrond, omdat nieuwe verhuurders in veel gevallen vaak een betere kwaliteitsnorm naleven. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Wat echter ook meespeelt is dat het kunnen verkopen van een verhuurd huis lastiger is dan een huis waar u zelf in woont. Want hoe moet dat dan met de bezichtigingen? Dat kan een hels karwei zijn, aangezien de huurder niet altijd goed meewerkt. 

Het goed achterlaten van een verhuurd huis

En dat zijn allemaal zaken waar een professioneel vastgoedbedrijf zijn bedrijfsprocessen voor heeft geoptimaliseerd. Zo is het bij een verkoop aan een ervaren verhuurder helemaal niet nodig om te laten bezichtigen. Gerenommeerde vastgoedbedrijven kijken gemakkelijk door zaken heen en durven zonder enig voorbehouden uw verhuurde huis te kopen zonder dat hiervoor uw huurders lastig worden gevallen. En er zijn na verkoop geen zorgen over de staat van het verhuurde huis en ook niet over het beheer. Zelfs niet als er sprake is van een slechte huurdersrelatie. De huurder merkt enkel dat het beheer is overgenomen. En in het geval dat Sons Real Estate is of een van haar werkmaatschappijen of partners het huis overnemen: het zijn allemaal ervaren medewerkers die de hoogste kwaliteitsnorm naleven en ervaring hebben in vrijwel elke situatie! 

Heeft u een verhuurd huis en wenst u die goed en snel te verkopen tegen marktconforme prijzen? Meldt de woning dan direct vrijblijvend aan voor een gratis waardebepaling!

 

Publicatiedatum 07/03/2024