Verhuur je al langere tijd een woning, en komt hier binnenkort een nieuwe huurder in? Of heb je een woning die je wil gaan verhuren? Dan kan het een goed idee zijn om de keuken te vervangen. Hoewel het misschien nog niet perse nodig is (vaak worden keukens pas na minimaal twintig jaar vervangen), maakt het een woning wel aantrekkelijker en levert het de huurder wooncomfort op. Daarnaast kun je als verhuurder de kosten in sommige gevallen (deels) terugverdienen door de huur te verhogen.
Als verhuurder heb je ruime keuze als je de keuken van een huurwoning wil laten vervangen. Keukens zijn er immers in allerlei maten, vormen en uitstralingen. En in allerlei prijsklassen. Verhuur je een relatief goedkope woning, dan is het niet rendabel daar een dure keuken in te laten plaatsen. Maar bij een goedkope keuken hoef je overigens niet gelijk aan saaie, lelijke, witte keukenkastjes te denken. Ook met een kleinere investering kun je de keuken een luxe uitstraling geven.
Bij een keuken in een huurwoning is het belangrijk dat deze zonder problemen lang meegaat, en door een grote doelgroep goed te gebruiken is. Welke drie zaken daar onder meer aan bijdragen, en bovendien ook nog echte blijvertjes zijn als het gaat om keukentrends?
Vervang je een keuken die niet meer functioneel was, door een basiskeuken? Dan valt de vervanging onder (groot)onderhoud. Als er een huurder in de woning zit hoef je daar geen toestemming aan te vragen, maar je mag er ook geen huurverhoging voor vragen. Zit er een huurder in en wil je de keuken vervangen terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is, of is de nieuwe keuken uitgebreider dan een basiskeuken? Dan moet je de huurder wel toestemming vragen, maar mag je voor de renovatie (dat gezien wordt als woningverbetering) ook een huurverhoging doorvoeren.
Verhuur je een woning en wil de huurder de keuken laten vervangen? Dan is het belangrijk dat ze toestemming aan jou als verhuurder vragen. In principe mogen ze immers niets veranderen dat niet zonder al te veel kosten kan worden teruggedraaid. Is de keuken eigenlijk nog niet aan vervanging toe maar geef je wel toestemming, dan zal de huurder zelf de kosten moeten betalen. Omdat je als verhuurder wel voordeel kunt hebben vanwege een stijgende woningwaarde, kan de verhuurder je vragen bij te dragen in de kosten.
Laatste tip: bied je je huurwoning gestoffeerd of gemeubileerd aan? Let er dan goed op dat het interieur past bij de nieuwe keuken!