9.2 / 10 1821 reviews 

Verzekeringen uitgelegd: inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering

2 min. te lezen

Terug

Als je de termen inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering voorbij hoort komen dan gaat er vaak wel een lampje branden. Echter heel veel mensen weten niet precies wat het allemaal precies inhoudt en wat nou het verschil is tussen deze twee. Beide verzekeringen hebben te maken met jouw eigen bezit of dat van een ander. Toch is er één groot verschil: bij de één gaat het om schade aan jouw bezig en bij de ander om aangerichte schade bij een ander. Omdat het belangrijk is om te weten wat de precieze verschillen nou zijn leggen wij in dit artikel uit wat een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering nou precies is en gaan we ook nog verder in op de opstalverzekering. 

Inboedelverzekering

Als je een inboedelverzekering hebt afgesloten dan ben je verzekerd tegen schade en diefstal van jouw inboedel. Wanneer iemand er met jouw gloednieuwe televisie vandoor gaat, dan ben je hier dus tegen verzekerd. De verzekeraar vergoedt dan dus de kosten van de gestolen spullen. De waarde van de producten maakt niet uit, omdat alle verhuisbare objecten die in jouw huis (en tuin) staan binnen deze verzekering vallen.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is er om de schade die jij aanricht bij een ander te vergoeden. Het dient dan wel te gaan om onopzettelijk(!) aangerichte schade. De schade kan betrekking hebben op de inboedel van de ander, maar het zou eventueel ook kunnen gaan om letselschade. Gooi je bijvoorbeeld per ongeluk iets om, dan is daar de aansprakelijkheidsverzekering om het te vergoeden. 

Het grootste verschil en een overeenkomst

Het maximale schadebedrag is bij bovenstaande verzekeringen wel wat verschillend. Het maximale bedrag waarvoor je je kunt verzekeren bij een inboedelverzekering is tussen de €100.000 en €250.000. Dit is bij een aansprakelijkheidsverzekering bij de meeste verzekeraard €2,5 miljoen. De overeenkomt is dat beide verzekeringen voor de meeste mensen onmisbaar zijn, juist omdat het zo fijn en handig is. Ze zijn niet verplicht, zoals bijvoorbeeld een basisverzekering bij de zorgverzekering of een WA-verzekering voor voertuigen. 

Opstalverzekering

Het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering is vaak ook onbekend voor de meeste mensen. Je huis en wat eraan vast zit valt onder je opstal. Je kunt hierbij denken aan je uitbouw, het dak en je voordeur. Onder inboedel verstaat men alle losse spullen in de woning zoals bijvoorbeeld kunst, lampen en banken. Inbouwapparatuur valt echter niet onder de inboedel-, maar opstalverzekering evenals een vastgelijmde vloer. Heb je kliklaminaat liggen dan valt dit onder de inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is altijd handig, of je nou een woning huurt of zelf eigenaar bent. Woon je in een huurhuis dan is de huurbaas verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Heb je een eigen woning dan kan een opstalverzekering wel heel erg prettig zijn, zeker als je bepaalde schade hebt aan je huis. Woon je in een koopwoning met een VvE dan kan het zo zijn dat zij dit al hebben geregeld. Check dit altijd eerst voordat je een verzekering afsluit.

Publicatiedatum 13/04/2022