9.2 / 10 1836 reviews 

Vier opties voor duurzame vloeren

2 min. te lezen

Terug

Als we gaan verhuizen of verbouwen is het belangrijk om een beetje rekening te houden met het milieu. Daarom is het een goed idee om bij het verbouwen van je huis zoveel mogelijk te werken met duurzame materialen. Dit zijn vier vloermaterialen voor een duurzame grond onder je voeten!

PVC

PVC is een plasticsoort en hoewel we bij plastic meestal niet denken aan duurzaam is een PVC-vloer dat wel. Plastic wordt namelijk steeds duurzamer geproduceerd en PVC gaat ontzettend lang mee. Het is niet onderhevig aan temperatuur en zal dus niet na verloop van tijd gaan uitzetten of krimpen. Bovendien is PVC uitstekend bestand tegen schade door schuivende meubels of bijvoorbeeld naaldhakken. PVC-vloeren zijn er in oneindig veel soorten en kleuren dus er is voor ieder interieur wel een passende PVC-vloer. Bij Roobol vind je bijvoorbeeld een breed scala aan hele mooie PVC-vloeren.

Marmoleum

Met een levensduur van gemiddeld 40 jaar is een vloer van marmoleum de meest duurzame vloer die je kan vinden. Marmoleum wordt ten eerste geproduceerd van louter natuurlijke materialen. Een vloer van marmoleum wordt gemaakt van lijnolie, dennenhars, kurkstof en zaagsel. Marmoleum is makkelijk her te gebruiken of te recyclen. Dit in combinatie met de lange levensduur maakt marmoleum een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een duurzame vloer.

Natuursteen

De naam zegt het al: natuursteen is een natuurlijk product. Net als bij marmoleum geldt dat natuursteen uit louter natuurlijke materialen bestaat (meestal gewoon een stuk steen) en dat je het bovendien makkelijk kan hergebruiken en recyclen. Een voordeel van natuursteen ten opzichte van marmoleum is dat het productieproces nog duurzamer is. Marmoleum gaat echter nog langer mee dan natuursteen.

Hout

Sommige houtsoorten lenen zich uitstekend voor een duurzame vloer. Vloeren van eikenhout of robijnhout zijn bijvoorbeeld duurzaam geproduceerd. Let even op dat jouw houten vloer het FSC-keurmerk heeft. Dat wil zeggen dat bij de kap van de bomen rekening is gehouden met het tegengaan van ontbossing. Nadeel van een houten vloer is wel dat deze nogal wat onderhoud vergt. Houten vloeren kunnen uitzetten of krimpen onder invloed van vocht of temperatuur. Bovendien hebben sommige houten vloeren een laag olie of wax die bijgehouden moet worden. Het productieproces van een houten vloer is dus erg duurzaam, maar een houten vloer gaat wel net iets minder lang mee dan een vloer van PVC, marmoleum of natuursteen. Als je gedisciplineerd bent en bereid bent goed voor je vloer te zorgen is hout echter een uitstekende keuze voor een duurzame vloer. Kortom: als jij tijdens je verbouwing het milieu in acht wil nemen zijn er genoeg duurzame vloeren om uit te kiezen. Met een vloer van PVC, marmoleum, natuursteen of duurzaam hout zit je eigenlijk altijd goed!

 

Publicatiedatum 23/11/2023