9.2 / 10 1806 reviews 

Voel je direct thuis met de juiste raamdecoratie

3 min. te lezen

Terug

 

Ben jij trotse eigenaar geworden van een woning? Dat is een leuke en tegelijkertijd grote verandering. Bij het kopen van een woning komt veel kijken, zoals de inrichting. Er komen gegarandeerd vragen op je af hoe, waar en wanneer je moet beginnen met het inrichten van jouw stulpje. Zo moet er worden nagedacht over de meubels, de vloer en natuurlijk de raamdecoratie. Gelukkig kunnen wij jou over dat laatste onderwerp alvast een handje helpen. Wij hebben namelijk vijf tips hoe je de raamdecoratie perfect laat matchen met de rest van jouw woning, zodat jij je meteen thuis voelt.

Tip 1: Meet de ramen op

De eerste stap in jouw zoektocht naar geschikte raamdecoratie, is het opmeten van jouw ramen. Het zou mooi zijn als jouw woning over standaard raammaten beschikt, maar de kans is natuurlijk ook groot dat dat niet zo is. Het is daarom van groot belang om op tijd de maten te achterhalen voor jouw raamdecoratie, zodat je alvast kunt oriënteren welke soorten raamdecoratie er allemaal zijn. Schrijf deze op in een notitieboekje en vermeld hierbij ook duidelijk wat de lengte en breedte is, om verwarring te voorkomen. Blijkt het inderdaad dat jouw woning geen standaard ramen heeft? Dan kun je heel eenvoudig gordijnen op maat laten maken. Je hoeft alleen maar geschikte raamdecoratie uit te zoeken, de maten door te geven en voilà: de gordijnen zijn gefixt.

Tip 2: In of op de dag

Een belangrijk punt om bij stil te staan is of je de raamdecoratie in of op de dag wil. Met ‘in de dag’ krijg je raamdecoratie die wordt bevestigd aan de binnenzijde van jouw muren of kozijnen. Hierdoor heb je perfect passende jaloezieën wat zorgt voor een strak effect, aangezien de raamdecoratie niet buiten het kozijn zal uitsteken. Dit is bij ‘op de dag’ wel het geval: hierbij wordt de raamdecoratie bevestigd buiten het kozijn, aan de muur of het plafond. Een voordeel van ‘op de dag’ is dat je hiermee de ruimte volledig kan verduisteren, aangezien je geen spleten hebt aan de zijkant.

Tip 3: Kies voor raamdecoratie passend bij jouw stijl

De ramen zijn opgemeten: check! Nu is het tijd om te kijken welke raamdecoratie het beste past bij jouw stijl. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want zo kun je één geheel creëren en dat zal weer voor een knus effect zorgen. Zo heb je bijvoorbeeld de landelijke interieurstijl, waar jaloezieën of vouwgordijnen goed bij zullen staan. Bij een industrieel interieur zijn ook jaloezieën een goede keuze en bij een Scandinavische stijl zullen rolgordijnen maar ook weer jaloezieën goed tot hun recht komen. Echter, pin je hier niet te veel aan vast: ga vooral af op jouw eigen gevoel. Het is immers jouw woning waar jij je thuis moet kunnen voelen.

Tip 4: Denk na over de kleuren

Raamdecoratie zal zorgen voor het knusse, behaaglijke gevoel in de woning. Want stel je eens voor, een huis zonder raamdecoratie. Dat zal behoorlijk kaal en kil aanvoelen. Om de raamdecoratie goed te laten matchen met de rest van het huis, is het belangrijk om na te denken over de kleuren. Het kleurenpalet moet namelijk wel in evenwicht zijn. Kies bijvoorbeeld voor een taupekleurig overgordijn als natuurlijke kleuren de basis vormen in jouw woning. Of denk out of the box en kies voor een gordijn met print, en laat daarvan een kleur terugkomen in de accessoires van het huis.

Tip 5: Combineer verschillende soorten raamdecoratie

Het combineren van verschillende soorten raamdecoratie zal een speels maar tegelijkertijd knus gevoel opwekken. Zie je het al voor je, strakke jaloezieën voor het raam, met aan de zijkant sfeervolle overgordijnen? Dankzij de overgordijnen heb je meteen een heel andere kijk op jouw woonkamer, en het verbetert ook nog eens de akoestiek.

Publicatiedatum 26/09/2022