9.2 / 10 1825 reviews 

Voorbereidingen bij verhuur woning

2 min. te lezen

Terug

Als je een woning wil gaan verhuren, is een goede voorbereiding belangrijk. Natuurlijk is niet iedere woning hetzelfde en verschilt het welke voorbereidingen  cruciaal zijn. In het algemeen geldt dat iedere woning verhuurklaar gemaakt moet worden. Natuurlijk is dan een goede onderhoudsstaat van belang. 

Is alles in orde?

Voordat je de woning verhuurt is het verstandig om eens kritisch naar de woning te kijken. Loop bijvoorbeeld eens alle deuren, ramen, keukenkastjes en de centrale verwarming na. Zijn er kapotte lampen? Hangt de gordijnrail los? Zijn de sloten deugdelijk? Als je zorgt dat alles in orde is, is de woning makkelijker te verhuren. Ook wat betreft het schilderwerk, het behang of de stoffering moet alles in orde zijn. Mensen zoeken meestal toch een 'nette' woning. Als je een huurder krijgt die het allemaal niet uitmaakt hoe het eruitziet, ‘gaat deze vaak zelf ook niet goed met de woning om. Dit zijn niet de fijnste huurders om de kwaliteit van de woning op peil te houden. 

Schoon opleveren

Huur je de woning gemeubileerd dan moet je ook de meubels vooraf goed inspecteren. Maak goede afspraken over eventuele schade die aan meubels kunnen ontstaan. Bekijk ook de inboedelverzekering en pas deze eventueel aan. Misschien kun je door te inboedelverzekeringen te vergelijken nog geld besparen. Zorg ervoor dat, voordat de woning in de verhuur gaat, de woning grondig is gereinigd. Hiervoor kun je een professionele schoonmaakdienst inschakelen. Het is belangrijk dat je in de huurovereenkomst ook goed vastlegt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor een schone woning bij beëindiging van de huurovereenkomst. 

Informatiemap

Maak een informatiemap voor de huurder. Hierin moeten alle gebruiksaanwijzingen van de aanwezige apparatuur zitten, gemeentelijke informatie, een afvalkalender, regels voor afval scheiden en misschien nog andere gebruikerstips. Zeker als de woning regelmatig door expats wordt gehuurd is het verstandig om de informatiemap ook in het Engels te maken. Het is daarnaast prettig voor huurders als er in de map extra informatie over de omgeving van de woning zit.

Veiligheid

Het is het handigst als elke deur dezelfde cilinder heeft (en dus met dezelfde sleutel opengaat). Dat is een investering, maar als je kiest voor een dergelijke sleutel met veiligheidscertificaat dan is alles voor de komende jaren goed geregeld. Zorg voor voldoende sleutels en natuurlijk houd je ook zelf een sleutel. Ook moet er een sleutel zijn voor de makelaar/beheerder. Informeer de buren en de VvE over de komst van de nieuwe huurders. Een melding aan de VvE is zelfs meestal verplicht.

Publicatiedatum 24/12/2020