9.2 / 10 1836 reviews 

Vrolijk je woonkamer op!

2 min. te lezen

Terug

Als je klaar bent om je woonkamer op te frissen maar niet zeker weet waar je moet beginnen, is de creatieve vonk misschien wel dichterbij dan je denkt. Sociale media, de huizen van je vrienden en familie, restaurants, boetieks en andere ruimtes waar je van houdt, wemelen van inspiratie. Van een vers likje verf op je vensterbank tot het veranderen van de verlichting: in dit artikel volgen een aantal tips om jouw woonkamer sfeervoller te maken deze zomer. 

De muren herschilderen of een accentmuur toevoegen

De muren opnieuw verven kan de beste manier zijn om een kamer fris en nieuw te laten lijken, of je nu gaat voor een grote verandering of een subtiele verschuiving. Een felle of heldere kleur in een verder neutrale kamer kan alles zijn wat je nodig hebt om je ruimte op te vrolijken, maar een frisse verflaag in een willekeurige kleur kan de ruimte gloednieuw en anders doen lijken. Twijfel je tussen een accent of een totale verfbeurt? Doe beide.  

Nieuwe kunst aan de muur

Zit je vast in een sleur? Vervang gewoon de foto's of schilderijen in je woonkamer. Voor een snelle oplossing kun je de lijsten in je galerijmuur behouden en de afbeeldingen vervangen door nieuwe kunstwerken in dezelfde afmetingen. Dit is een gemakkelijke manier om met weinig moeite een bijgewerkte look te krijgen.

Rol een vloerkleed uit

Een bijgewerkte traditionele woonkamer kan worden bereikt zonder dure meubels te vervangen. Een vloerkleed met een helder patroon zorgt voor stijl onder de voeten. Om dimensie in grootte, kleur en textuur te creëren, leg je een kleiner vloerkleed op een oversized vloerkleed. Een hoes voor de bank en moderne kunst maken de opfrisbeurt helemaal af.

Voeg een schoorsteenmantel of zwevende plank toe

Heb je meer ruimte of een plat oppervlak nodig om je schatten goed uit te stallen? Voeg dan een schoorsteenmantel boven de open haard toe of installeer een zwevende plank. Je kunt je nieuwe plank gebruiken om planten, beelden, vazen, boeken, foto's en andere geliefde voorwerpen op te zetten. Je kunt kant-en-klare schouwen, schilderijen planken of zwevende planken kopen en ze in een middagje installeren, of je kunt zelfs een aannemer iets op maat laten bouwen. 

Hang spiegels op

Spiegels kunnen een kamer groter en ruimer doen lijken en zelfs dingen opfleuren door zonlicht en kunstlicht te weerkaatsen. Een of twee grote spiegels kunnen een uitstekende aanvulling zijn op een effen kamer of een kamer die aan de kleine kant is. Bovendien kun je spiegels vinden met een prachtige lijst of je kunt er een laten zagen die past in een lijst die je al mooi vindt. Hang spiegels evenwijdig aan elkaar aan de muur tegenover een raam, aan weerszijden van de kamer of loodrecht in een hoek om de ruimte groter te doen lijken en meer licht te creëren. 

Verander je verlichting

Verlichting kan de sfeer bepalen, een kleine ruimte groter doen lijken en een kleurenschema verlichten. Om een donkere woonkamer op te fleuren, kun je bestaande lampen vervangen door LED-lampen. Andere eenvoudige veranderingen zijn het ruilen van lampenkappen, het verven van de voet van een staande lamp of het plaatsen van een nieuwe plafondlamp. Om een sfeervolle omgeving te creëren, kies je een staande lamp met een lampenkap die zacht licht gelijkmatig verspreidt. Voor gerichte verlichting - iets wat je misschien wilt in een leeshoek - zoek je een armatuur die het licht op één plek richt.

 

Publicatiedatum 15/04/2024