9.2 / 10 1807 reviews 

Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen?

2 min. te lezen

Terug

De energieprijzen stijgen, en ook de zonnepaneleninstallateurs merken dat. Steeds meer mensen zoeken naar een goedkopere manier van energie opwekken en in Nederland wordt dat veelvuldig gedaan door middel van zonnepanelen. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van deze energie-opwekkers?

Vakwerk

Om te beginnen: het kopen van zonnepanelen is een hele investering. Het is verstandig om niet klakkeloos iets te kopen, maar om goed te onderzoeken. Zo kun je informatie inwinnen over verschillende soorten panelen, maar het is ook van belang om verschillende installateurs een offerte op te laten maken. Let wel op dat ze bij je langskomen, omdat een offerte op basis van nattevingerwerk vaak veel duurder uitpakt. Kies er in ieder geval wel voor om je panelen door een installateur te laten plaatsen en ga er niet zelf mee aan de slag. Er kan namelijk heel veel misgaan bij het plaatsen, dus dat kun je het best aan de vakmannen overlaten die ervoor geleerd hebben.

Hoeveel panelen?

Hoeveel panelen je kunt en moet plaatsen, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan hoe groot jouw huishouden is. Heb je een tweepersoonshuishouden en verwacht je geen uitbreiding van het gezin, dan is het overbodig om meer dan zestien panelen te plaatsen. Je zou wel stroom kunnen terug leveren. Daarnaast is het belangrijk om naar de situatie van het dak te bekijken. Hoeveel panelen passen er op het dag? Zijn er ook stukken die wegvallen door de schaduw? Mocht je een ongunstig dak hebben, maar wel een plat dak, kun je ook overwegen om de panelen op het platte dak te plaatsen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is belangrijk om kwaliteit zonnepanelen te kopen. De meeste panelen gaan minimaal 25 jaar mee, maar hoe beter de kwaliteit is, hoe sneller je de investering eruit hebt. Bij panelen van A-kwaliteit heb je ook minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Bestaat jouw huishouden uit vier personen? Dan hoef je bij A-kwaliteit panelen maar 16 zonnepanelen te hebben, bij B-kwaliteit is dit 18.

Huren of kopen?

Mocht jouw budget het niet toelaten om zonnepanelen te kopen, maar wil je wel graag jouw steentje bijdragen aan een beter milieu, kun je ook overwegen om ze te gaan huren. Het bedrijf waar jij jouw panelen huurt is natuurlijk ook verantwoordelijk voor een goede installatie van de panelen, en voor de keuze voor een goede kwaliteit. Hierdoor is het rendement niet alleen aantrekkelijk voor jou, maar ook voor het bedrijf zelf. Daarnaast gaan de omvormers van de systemen minder lang mee dan de panelen zelf. Bij een contract voor bijvoorbeeld vijftien jaar, is het bedrijf verantwoordelijk voor de vervanging van de omvormer. Hierdoor heb je geen onverwachte extra kosten.

Het is wel belangrijk om ook de nadelen in acht te houden. Als het onzeker is of je in jouw huis wilt blijven wonen voor de komende jaren, kan een contract nadelig zijn. De nieuwe kopers moeten dan instemmen met de overname van zonnepanelen. Als dat niet lukt, blijf je gewoon betalen voor zonnepanelen die je niet zelf hebt of je moet het contract afkopen. Je kunt de investering dus niet bij de prijs inrekenen.

Het doen van zo’n grote investering brengt veel zaken met zich mee. Lees je dus goed in. Op www.zonnepanelen-info.nl vind je veel informatie over installateurs, kosten, rendement en de technische kant van de zonnepanelen.

Publicatiedatum 01/12/2021