9.2 / 10 1836 reviews 

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

2 min. te lezen

Terug

Een airco in huis hebben bij zomerse tempraturen is geen overbodige luxe. Echter kunnen de airco’s van tegenwoordig niet alleen verkoelen, maar ook verwarmen. Er zijn zo veel verschillende airco’s en merken waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Om die reden is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een airco. Benieuwd waar je op moet letten? Lees dan snel verder.

De soort airco en de functionaliteiten

Om te beginnen is het slim om te kijken wat voor soort airco geschikt is voor in je woning. Er zijn namelijk mobiele airco’s en vaste airco’s. De mobiele airco heeft over het algemeen minder functies dan een vaste airco. Deze kunnen meestal alleen verkoelen en soms ontvochtigen. Vaste airco’s hebben tegenwoordig veel opties waaronder verkoelen, verwarmen, ontvochtigen, ventileren en zuiveren. Wil je zelf bekijken wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan de aircowebwinkel voor alle mogelijkheden op het gebied van airco’s.

De mobiele airco

Het fijne aan een mobiele airco is dat deze verplaatst kan worden door het huis en er geen buitendeel is. Echter moet een mobiele airco wel dicht bij een raam of deur gezet worden omdat de afvoerslang naar buiten moet. Hierdoor zal warme lucht naar binnenkomen waardoor een mobiele airco minder goed werkt dan een vaste airco.

De vaste airco

Een vaste airco heeft een binnen- en buitendeel. Het binnen- en buitendeel wordt ook wel het airco totaalpakket genoemd. Het binnendeel is de airco zelf, deze heeft een vaste plek aan de wand. Het buitendeel bevindt zich op een plat dak of aan de gevel van de woning. Een vaste airco heeft een hoger rendement dan een mobiele airco. Dit komt omdat de ramen en deuren gesloten kunnen blijven terwijl de airco zijn werk doet.

Er bestaan 2 soorten vaste airco’s, namelijk de single-split airco en de multi-split airco. De single-split bestaat uit één binnen- en buitendeel. Hierdoor kun je één ruimte verkoelen. De multi-split bestaat uit meerdere binnendelen die gekoppeld zijn aan één buitendeel, Hierdoor kun je verschillende kamers tegelijk verkoelen of verwarmen, afzonderlijk van elkaar.

Het vermogen van de airco

Om een ruimte goed te kunnen koelen, moet een airco voldoende vermogen hebben. Echter is het niet verstandig om een airco te pakken met te veel vermogen. Hierdoor kan het snel té koud worden. Om het goede vermogen van de airco uit te zoeken, moet je kijken naar de gewenste tempratuur van de kamer. De inhoud van de ruimte is ook niet onbelangrijk. Het berekenen van het juiste vermogen is maatwerk. Daarom is het aan te raden om een adviseur in te schakelen die verstand van zaken heeft.

Plaatsing van de airco

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een vaste airco is de plaatsing ervan cruciaal. Het binnendeel moet op de juiste plek gehangen worden zodat hij de kamer optimaal kan verkoelen. Maar het binnendeel mag ook niet in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren, gehangen worden.

De plaatsing van het buitendeel kan gebeuren op een stuk plat dak of aan de gevel van de woning. Echter moet er rekening gehouden worden met de afstand tot de buren in verband met het geluid dat het buitendeel produceert. De airco mag overdag namelijk niet meer dan 45 dB aan geluid veroorzaken bij de woning van de buren, in de nacht is dit 40 dB.

Hopelijk heb je dankzij deze blog inzicht kunnen krijgen op de verschillende soorten en functionaliteiten van airco’s. Met de opgestoken kennis wordt de zoektocht naar de geschikte airco een stuk gemakkelijker!

Publicatiedatum 11/11/2022