9.2 / 10 1803 reviews 

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

3 min. te lezen

Terug

Je hebt de afgelopen maanden waarschijnlijk tal van showrooms bezocht. De kans is groot dat je hebt gesproken met meerdere verkopers over een nieuwe keuken. Je hebt het ongetwijfeld over onderwerpen gehad als keukenapparatuur, gootstenen, kasten, afzuigers, verlichting, werkbladen, backsplashes, tegels, kranen en nog veel meer. En je vraagt je waarschijnlijk af: "Is dit de juiste plek voor mij?”.

Je hebt alle opties bekeken en hebt een goed idee van wat je wel en niet mooi vindt. De volgende vragen helpen je bij een keuken kopen waar je nog jaren van geniet en zorgen ervoor dat je precies krijgt wat je wilt van jouw droomkeuken. 

De grootte van de keuken

Kookeilanden zijn geweldig omdat ze je helpen om te koken terwijl je nog veel ruimte voor andere dingen overhebt. Maar besef je je wel hoeveel ruimte je mogelijk opgeeft als je voor een kookeiland kiest? Kijk naar keukens die een maat hebben die je vrije ruimte het best benut. Als je genoeg opslag en aanrecht hebt zonder een eiland, dan is het slim om te overwegen je kookeiland weg te laten.

Kies de juiste keukenapparatuur

Er komt veel kijken bij het kiezen van keukenapparatuur - nog meer voor degenen die van plan zijn om regelmatig te koken. Sommige mensen kiezen om esthetische redenen voor roestvrij staal in plaats van zwart of wit. Anderen kiezen voor bepaalde functies zoals stoomovens, koelkasten met zelfreinigende functies of hypermoderne magnetrons. Je kunt nu zelfs kiezen voor ovens en koelkasten met WiFi! Er zijn tegenwoordig zoveel keuzemogelijkheden dat je zorgvuldig moet overwegen wat echt belangrijk is. Houd deze punten in gedachten bij de aanschaf van keukenapparatuur:

1) Denk na over wat je het meest gebruikt en probeer de kleuren van de keukenapparatuur daarop af te stemmen.

2) Denk aan de duurzaamheid van de gekozen apparatuur: Ben je bereid om extra geld uit te geven aan een losse koelkast en vriezer in plaats van een koelvriescombinatie? Wil je een vaatwasser die minder water verbruikt? Hoe zit het met een inductiekookplaat? Al deze factoren spelen een rol bij het bepalen welk type apparaat het beste bij u past.

3) Houd rekening met toekomstige behoeften: is de koelkast bij eventuele gezinsuitbreiding ook nog ruim genoeg? Is je oven te klein voor grotere gerechten? Denk je altijd zo’n groter fornuis nodig te hebben? Dit zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen wanneer je bepaalt welke keukenapparatuur je nodig hebt. 

Welke stijl wil je dat jouw keuken krijgt?

Keukens zijn tegenwoordig duizenden stijlen beschikbaar. Van traditioneel tot modern, rustiek tot industrieel chic, landelijk tot eigentijds, er zijn talloze manieren om iets unieks te creëren. Om de selectie te beperken, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

- Hoelang ben je van plan hier te blijven wonen?

- Waar valt de rest van je huis qua stijl onder?

- Hoeveel natuurlijk licht komt er door de ramen?

- Hoe belangrijk is functie versus vorm?

- Wat voor sfeer wil je in de ruimte ceëren?

Door jezelf deze vragen te stellen, is het mogelijk om concreter een stijl te definiëren die bij jouw keuken past. Dan kun je beginnen met de verschillende elementen die samen komen in een bepaald ontwerp te gieten.

Wat voor soort keukenkastjes wil je?

Je keukenkastjes zijn het eerste wat gasten opvalt als ze je keuken binnenlopen. Waar je ook voor kiest, je hebt een breed scala aan opties om uit te kiezen. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen:

- Stijl: Landelijk, industrieel of modern? De juiste keuze hangt volledig af van persoonlijke voorkeur.

- Kleur: wit is altijd een veilige keuze, maar aarzel niet om met kleuren te experimenteren. Zwarte of grijze tinten worden steeds populairder.

- Materiaal: Houtfineer, MDF, multiplex, spaanplaat of echt hardhout? Elk materiaal zijn eigen voordelen.

Als je budget het toelaat om wat meer uit te geven aan je keukenkastjes, is het slim om juist aan keukenkastjes meer uit te geven. Keukenkastjes van hoge kwaliteit gaan namelijk aanzienlijk langer mee. Bedenk ook dat je niet noodzakelijkerwijs geld bespaart door voor de goedkoopste optie te kiezen. Goedkopere kastjes gaan sneller stuk en moeten eerder worden gerepareerd. En we weten allemaal hoe frustrerend dat kan zijn!

Publicatiedatum 30/09/2022