9.2 / 10 1808 reviews 

Waar moet je op letten bij het vinden van een duurzame woning?

2 min. te lezen

Terug

In Nederland veranderen de woontrends constant. Waar het vroeger hip was om in een jaren 30’ woning te wonen, is inmiddels een duurzame woning helemaal in. Je doet immers je best om je klimaatvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Vaak krijg je ook nog eens een mooie subsidie om je woning duurzaam te maken. Ben jij op zoek naar een duurzame woning? Dan is het zaak om op enkele dingen te letten. In deze blog ontdek je precies welke aspecten dit zijn.

Kijk naar de materialen die gebruikt worden

Het eerste waar je op wilt letten bij een duurzame woning, zijn de materialen die gebruikt worden. Het materiaal van het huis bepaalt namelijk hoe duurzaam het is. Denk dan bijvoorbeeld aan het vermijden van een woning waarvoor veel (illegaal gekapt) hout is gebruikt. Je wilt juist materialen als aluminium in de woning vinden. Met raam- en deurwerk van dit ijzersterke, maar lichte metaal, zoals de kozijnen van aluprof.eu/nl, weet je dat dit een woning is die duurzaam is. Het is daarom zaak om goed in de gaten te houden welke materialen in een woning duurzaam zijn. Kijk online naar de foto’s, maar doe dit vooral ook tijdens de bezichtiging en stel kritische vragen aan de makelaar.

Vraag naar de energielabel

Het tweede waar je bij een duurzame woning op wilt letten, is het energielabel. De zuinigste huizen hebben een A label toegewezen gekregen. Dit zijn tevens de duurzaamste woningen. Vraag daarom goed na wat de energielabel van een interessante woning is. Wanneer het energielabel A is, zit je goed. Ook met een energielabel B kun je met wat kluswerk nog steeds een duurzame woning krijgen. Ook dit kun je navragen aan de makelaar of verkoper. Bij een C of D label, kun je beter verder kijken.

Bekijk hoe goed onderhouden de woning is

Ook is het belangrijk om de staat van de woning goed te inspecteren wanneer je op zoek bent naar een duurzame woning. Wanneer er bijvoorbeeld oude houten kozijnen zijn, is de kans groot dat koude lucht eenvoudig het huis binnenkomt en voor hoge energiekosten en voor een minder duurzaam huis zorgt. Een goed onderhouden huis is een garantie op een woning die voldoet aan de kwaliteitseisen voor een duurzaam huis. Mede daarom is de staat van onderhoud een belangrijke factor om op te letten.

Vergeet de tuin niet

Tot slot is het belangrijk om de tuin niet over te slaan. Een tuin helpt namelijk mee aan de duurzaamheid van de woning. Indien er alleen maar tegels in de tuin zijn, is het namelijk zo dat hemelwater niet goed kan worden opgenomen of dat de grond niet genoeg hitte op kan nemen. Een duurzame woning bevat daarom juist een tuin met veel groen en eventueel een boom die schaduw op de muur werpt. Vanzelfsprekend mogen er tegels in zitten, maar de balans moet juist zijn. Onderschat mede daarom niet hoeveel impact een tuin heeft op het duurzaam maken van een woning.

Publicatiedatum 28/03/2022