9.2 / 10 1816 reviews 

Waarom een regenton een must have is voor jouw tuin

3 min. te lezen

Terug

Altijd jij altijd al benieuwd geweest waarom een regenton niet kan ontbreken in jouw tuin? Lees dan snel deze blog waarin ik jou uitleg waarom deze tonnen zo waardevol zijn voor het huishouden. Hopelijk steek je hier nog wat van op en wordt je overtuigd om een regenton aan te schaffen!  

Regentonnen en alle voordelen

Het belangrijkste voordeel aan een regenton is de duurzaamheid die het biedt aan de tuin. Zonnepanelen, warmtepompen, nieuwe isolatie of dubbele beglazing, zijn tegenwoordig allemaal mogelijkheden om te verduurzamen. De meeste van deze voorbeelden zijn echter aardig duur en niet iedereen heeft het budget om zulke investeringen te doen in de verduurzaming van het huishouden. Een regenton daarentegen is stukken goedkoper, past praktisch in ieders budget en helpt ook zeer zeker mee met het verduurzamen. 

De afgelopen decennia is er steeds vaker sprake van extreem weer, extreme hitte en periodes van droogte tot extreem veel regenval in korte tijd. Mensen kunnen echter wel meewerken aan het herstel van de natuur in eigen tuin door kleine aanpassingen te maken. Het verantwoord omgaan met water is er een van, zowel kraanwater als regenwater. Denk bijvoorbeeld aan letten op de tijd dat je doucht, de juiste knoppen gebruiken tijdens toiletgebruik en ook het regenwater opvangen. Door deze kleine gewoonten normaal te maken kan je al gauw flink besparen op water en help je de natuur plus je eigen portemonnee. Door regentonnen goed te plaatsen in jouw tuin kan er heel wat regenwater opgevangen worden. 

Het water wat men hier op in vangt kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Denk hierbij aan planten water geven, de auto te wassen, spullen schoonmaken of zelfs voor een buitendouche! Op deze manier bespaar je al snel mooie bedragen op het kraanwater en help je de natuur ook een handje. Regenwater is eigenlijk ook stukken schoner dan regulier kraanwater, dit heeft voornamelijk te maken met de ph en kalk waardes die in dit water zitten. Regenwater is puur wat er voor zorgt dat deze waardes al stukken lager zijn. Dit zorgt er ook voor dat die water ideaal is als drinkwater voor huisdieren of planten. Regulier drinkwater zuiveren is namelijk een proces wat veel druk uitoefent op het milieu. 

Mede door dit feit geven meerdere gemeenten ook subsidies aan de bewoners die regentonnen aanschaffen voor in de tuin. Omdat de meeste regentonnen aangesloten zijn op de regenpijpen ontlasten ze het riool, deze wisselwerking wordt vooral gestimuleerd. Om te weten of jouw gemeente deze subsidies aanbieden moet het lokaal gecheckt worden.

Welke regenton moet ik kiezen?

Bij het uitkiezen is het belangrijk om op een aantal punten te letten, allereerst de grootte. Je dient hiervoor al enigszins een idee te hebben hoeveel regenwater jouw tuin jaarlijks te verduren krijgt. Als er gekeken wordt naar jaarlijkse gemiddelden over de laatste jaren kan een Nederlandse tuin het beste een regenton van tussen de 150 en 250 liter gebruiken. 

De tweede stap is materiaal van jouw regenton uitkiezen. Denk hierbij aan houten regentonnen, kunststoffen regentonnen of zelfs design regentonnen. Vaak hebben de specialisten in regentonnen een groot assortiment beschikbaar waarin er voor ieders wat wils is. 

Montage is het laatste punt. Ben jij zelf handig genoeg? Dan is het zelf installeren van de regenton op de regenpijp geen probleem. Is dit niet het geval? Dan kan je het best even informeren bij de de aankoop van de regenton wat de mogelijkheden zijn vanuit de specialist. 

Ik hoop dat deze blog jou flink geïnformeerd heeft waarom een regenton nou een must have is voor jouw tuin. Mocht je nog verdere vragen hebben over regentonnen en wat ze allemaal kunnen betekenen voor jouw tuin kan je het beste contact opnemen met een specialist zoals Voertonnen.nl. 

 

Publicatiedatum 04/11/2021