9.2 / 10 1825 reviews 

Waarom is woningwaarde belangrijk?

2 min. te lezen

Terug

Je woont in een leuk huis waarvan je al een flink deel van de hypotheek hebt afgelost. Waarom zou je de woningwaarde op dit moment willen weten? Wellicht wil je in de toekomst gaan verhuizen, of je wilt het beste moment weten om jouw huidige woning te verkopen. Dan is de vraag “wat is mijn huis waard?” wel degelijk relevant. De woningwaarde berekenen is een uitdaging waar gelukkig een goede oplossing voor is. Er zijn zelfs meerdere opties maar in dit geval is de goedkoopste manier ook de beste. Hoe je de woningwaarde kunt laten berekenen en waarom dit belangrijk is leggen we uit op deze pagina.

Wat is woningwaarde?

Je hebt 15 jaar geleden een huis gekocht voor 250.000 euro. Is dat de woningwaarde? Niet helemaal want dat bedrag is de prijs die jij destijds hebt betaald voor die woning. Dat is het bedrag dat je bereid was te besteden aan dit huis. Een deel hiervan heb je mogelijk uit eigen middelen betaalt en een deel via een lening. In de loop der jaren heb je een deel afgelost waardoor er overwaarde op de woning is ontstaan. Maar dat is niet de woningwaarde waar we het hier over hebben. Er zijn drie bedragen die relevant voor je zijn:

  1. WOZ-waarde: Dit is het bedrag dat wordt gebruikt om belastingen en heffingen van overheidsinstanties te berekenen. Deze woningwaarde wordt jaarlijks via een geautomatiseerd proces berekend.
  2. Taxatiewaarde: Dit is het bedrag dat je nodig hebt om een hypotheek af te sluiten. Een erkend taxateur bepaalt de huidige woningwaarde op basis van uniforme criteria. De hypotheekverstrekker zal maximaal tot 100 procent van dit bedrag lenen bij aankoop van een huis.
  3. Verkoopwaarde: Dit is het bedrag dat een koper bereid is te betalen. Voor een deel zal het bod gekoppeld zijn aan de WOZ-waarde en taxatiewaarde maar uiteindelijk zal de koper moeten beslissen wat de werkelijke waarde van jouw huis is.

De wijze van woningwaarde berekenen is anders per situatie. De WOZ-waarde zal voor het huis van jou en de buren waarschijnlijk bijna gelijk zijn, ook als de staat van onderhoud anders is. Het is namelijk een waarde die door een computerprogramma wordt gegenereerd. Een taxateur komt langs om de woning te bekijken. Dit geeft al een veel beter beeld van de individuele situatie maar deze objectieve toetsing gaat voorbij aan de persoonlijke waarde. Bij de verkoopwaarde zal er een bedrag uitkomen dat past bij de vraag, de markt en de specifieke woning. Wat is jouw huis waard? Je komt er snel achter via wat is mijn huis waard. Op deze pagina vraag je gratis en vrijblijvend een waardebepaling aan, uitgevoerd door een ervaren lokale makelaar.

Wat is mijn huis waard?

Als je voor 250.000 euro een huis hebt gekocht en 100.000 euro hebt afbetaald op de hypotheek dan zou je met een gelijke koopsom al 150.000 euro in de plus staan. Maar waarschijnlijk is jouw huis in waarde gestegen in de laatste jaren. Als jouw woning nu 350.000 euro waard is dan heb je dus 250.000 euro om te investeren in een nieuwe woning. Zoals je ziet is het heel interessant om te weten wat jouw huis waard is. Daarom kan een verkoopmakelaar via watismijnhuiswaard.com gratis een berekening voor je uitvoeren. Dit is een ‘warme’ opname wat betekent dat de makelaar bij je langskomt om de werkelijke situatie te bekijken. Naast het bedrag krijg je ook nog aanvullende informatie dat je zal helpen keuzes te maken. Is jouw huis meer waard dan je denkt? Laat de woningwaarde gratis berekenen door een makelaar bij jou in de buurt.

Publicatiedatum 03/10/2022