9.2 / 10 1808 reviews 

Waarom Kraakt Mijn Bed?

3 min. te lezen

Terug

Wordt u wel eens midden in de nacht wakker door een hard krakend geluid? Dat zou aan uw bed kunnen liggen. Veel een- en tweepersoonsbedden hebben dit probleem, maar weten niet wat ze eraan moeten doen. In dit artikel behandelen we oorzaken van piepende bedden, hoe u ze kunt dempen en tips om uw matras gedurende de nacht stil te houden. 

Oorzaken van een krakend bed

Een krakend bed is vervelend en verstoort de slaap. Het is belangrijk te weten wat de oorzaken van een krakend bed zijn, waarom het gebeurt en hoe u het kunt verhelpen.

  1. Leeftijd van het bed

Na verloop van tijd kunnen bedden gaan piepen of kraken door slijtage van het frame of het ondersteuningssysteem van de matras. Als uw bed ouder is dan 5 jaar, kan dit een waarschijnlijke oorzaak zijn voor de krakende geluiden.

 

  1. Slecht geconstrueerd bedframe

Bedden met materialen van slechte kwaliteit of geen correcte montage, kunnen ook geluid maken wanneer u erop gaat liggen. Zorg er hierbij voor dat alle onderdelen goed vastzitten voordat u uw bed gebruikt, want losse onderdelen kunnen na verloop van tijd tot schade leiden als ze niet worden gecontroleerd.

  1. Gewicht op het bed

Te veel gewicht op een bepaald gedeelte van het bedframe veroorzaakt spanningspunten die zullen leiden tot piepgeluiden. Zorg er daarom voor dat zware voorwerpen gelijkmatig verdeeld zijn over beide zijden van het bedframe in plaats van geconcentreerd op een enkele plek.

Losse schroeven of moeren kunnen ook rammelende geluiden veroorzaken wanneer het bed beweegt. Daarom is het belangrijk om alle onderdelen regelmatig te controleren en, als nodig, versleten onderdelen te vervangen om de prestaties van het matras te verbeteren. 

Een krakend bed repareren

Het is belangrijk om te weten hoe u een krakend bed kunt repareren om zo weer te genieten van een heerlijk, rustige nacht. 

Draai alle verbindingen en bouten aan

Draai allereerst alle kleine onderdeeltjes van een bed, die in de loop der tijd los zijn komen te zitten, stevig aan. Als deze namelijk niet goed zijn aangedraaid, zal het frame gaan bewegen, wat geluid veroorzaakt als u zich op het bed beweegt.

Vervang versleten onderdelen of latten

Een andere veel voorkomende oorzaak van een krakend bed slijtage van onderdelen of latten in het frame zelf. Deze onderdelen vervangen zou dit probleem moeten verminderen of helemaal wegnemen.

Ondersteuning toevoegen aan zwakke plekken in het frame

Sommige bedden kunnen ook extra ondersteuning nodig hebben op zwakke plekken in het frame. Denk hierbij aan doorgezakte plekken waar voor lange tijd teveel gewicht op heeft gerust. Het toevoegen van extra ondersteuning zoals houtblokken kan idt probleem verhelpen.

Gebruik smeermiddelen op bewegende delen

Tot slot kan het smeren van bouten en moeren ook helpen om geluid te verminderen tijdens het bewegen van een bed. Geluid dat ontstaat door wrijving wordt zo verholpen en u kunt zo weer rustig slapen. 

Met deze tips zou u in staat moeten zijn om vervelende geluiden uit uw slaapkamer, aanzienlijk te verminderen of zelfs volledig te verhelpen.

Door alle verbindingen en bouten aan te draaien, versleten onderdelen of latten te vervangen, zwakke delen van het frame te ondersteunen en smeermiddelen op bewegende delen te gebruiken, kunt u een krakend bed gemakkelijk repareren. Om in de toekomst kraken in uw bed te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te controleren op losse verbindingen en bouten en om bij de aanschaf van een nieuw bedframe te kiezen voor kwaliteitsmaterialen.

Toekomstig kraken in uw bed voorkomen

Om toekomstig kraken in uw bed te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te controleren op losse onderdelen. Zorg ervoor dat alle schroeven goed vastzitten en vervang eventueel versleten onderdelen of latten. Zo blijft het frame van uw bed stevig en veilig. Plaats bovendien geen zware voorwerpen op het bedframe, omdat dit de zwakke plekken van de structuur kan belasten, wat kan leiden tot kraken.

Als u een nieuw bedframe koopt, kies dan voor de kwaliteit van een houten of metalen bed in plaats van plastic of spaanplaat. Gebruik tot slot zo nodig lattensteunen om zwakke plekken in het frame te versterken; dit helpt de beweging tussen de onderdelen te verminderen die krakende geluiden kunnen veroorzaken.

Door deze maatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw bed jarenlang stil blijft, zodat u van een goede nachtrust kunt genieten zonder te worden gestoord door vervelend gepiep.

Conclusie

Een krakend bed kan een vervelend en storend probleem zijn. Het is daarbij erg makkelijk om dit te verhelpen door inzicht te krijgen in de oorzaken van een krakend bed en hoe je het gekraak weg kunt halen. Neem hiervoor de tijd om uw bedframe, matras en lattenbodem te inspecteren op tekenen van slijtage of schade. Ook moet u regelmatig losse schroeven of bouten in uw bedframe aandraaien om gekraak te voorkomen. Mochten deze oplossingen niet helpen, moet je versleten onderdelen vervangen of investeren in een nieuw bed.

Meer weten over mogelijke redenen waarom u slecht slaapt? Slaapwijsheid.nl helpt u met het vinden van een perfecte oplossing om u slaap te optimaliseren. Check meer op onze website en help ons uw slaap te verbeteren!

Publicatiedatum 01/02/2023